Cum te păcălesc hoții de Sărbători. Hackerii folosesc numele unor firme cunoscute și anunță premii de zeci de mii de lei

Cum te păcălesc hoții de Sărbători. Hackerii folosesc numele unor firme cunoscute și anunță premii de zeci de mii de lei
FOTO: Pixabay.com

În pragul sărbătorilor de iarnă, hackerii au găsit o nouă modalitate prin care să îi păcălească pe români. Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai frecvente, iar specialiștii trag semnale de alarmă asupra unei metode noi: premiile precum telefoane mobile extrem de scumpe, oferit de companii.

Tot mai mulți cetățeni au primit, în ultimele zile, mesaje care anunță drept premii două telefoane mobile și o tabletă. Atacatorii cibernetici îi ademenesc pe oameni cu aceste premii, în realitate scopul fiind aflarea datelor de pe carduri. Practic, pentru a se putea înscrie în concurs, cetățenii sunt nevoiți să achite o sumă modică, iar la schimb ar urma să primească unul dintre cele două telefoane mobile extrem de cunoscute, scrie Digi24.

În realitate însă, odată ce achită sumele cu un card, datele oamenilor ar fi procesate de către atacatorii cibernetici, iar de aici mai este doar un mic pas până la golirea contului bancar, avertizează specialiștii.

Cum te păcălesc hoții de sărbători

„Felicitări! Astăzi este ziua dumneavoastră norocoasă! Sunteți unul dintre cei 10 utilizatori selectați aleatoriu care va obține șansa de a câștiga…”, este mesajul pe care, potrivit sursei citate, românii îl primesc de la atacatorii cibernetici înainte de sărbători.

Specialiștii de la Centrul Național de Răspuns la Incidente Cibernetice au emis chiar și o alertă, prin care încearcă să îi atenționeze pe români asupra faptului că atacurile cibernetice se înmulțesc de sărbători.

„În cazul de față, practic, atacatorii impersonează o firmă de telefonie mobilă și pretind că ar fi vorba despre un concurs, iar pentru a se abona, utilizatorii trebuie să introducă datele de card. (…) Atacatorii au devenit foarte buni în a da senzația de legimitate, folosesc logo-ul companiei, au mai puține greșeli gramaticale în textul pe care îl compun, ar trebui să ne atragă atenția site-ul pe care îl vizităm, care poate semăna cu al firmei impersonate dar diferă o literă sau două. Am văzut campanii care vizau utilizatorii din România, campanii care impersonau instituții din România”, a precizat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică, potrivit sursei citate mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe