Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social EXCLUSIV // Concediile pentru pacienții aflați în carantină sau în izolare, dar și cei tratați la domiciliu de COVID-19 generează haos în rândul medicilor de familie și DSP

EXCLUSIV // Concediile pentru pacienții aflați în carantină sau în izolare, dar și cei tratați la domiciliu de COVID-19 generează haos în rândul medicilor de familie și DSP

Un articol de: George Forcoș Maria Zărnescu - 29 Iul 2020, 15:00
EXCLUSIV // Concediile pentru pacienții aflați în carantină sau în izolare, dar și cei tratați la domiciliu de COVID-19 generează haos în rândul medicilor de familie și DSP Social

EXCLUSIV // Concediile pe care medicii de familie trebuie să le dea persoanelor aflate în carantină sau în izolare, dar și pentru persoanele testate pozitiv ce aleg să se trateze la domiciliu creează o serie de controverse. Pe de-o parte, medicii de familie spun că este dedatoria DSP-urilor să emită toate avizele necesare pentru concendiu, iar cei de la Direcția de Sănătate Publică susțin că medicul curant va fi cel care va acorda concendiul, în baza unei declarații pe propria răspundere a pacientului.

Problemele par a fi existat încă de la începutul pandemiei, iar modificările aduse prin Ordonanțe și perioada de vid legislativ ar fi creat și mai multă confuzie în rândul medicilor de familie. Mai mult decât atât, o problemă se pare că ar putea fi reprezentată și de modul de funcționare al Direcțiilor de Sănătate Publică, care în unele cazuri ar refuza să emită avizele necesare. Președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov a explicat, în exclusivitate pentru B1.ro, ce probleme se regăsesc la ora actuală și mai ales unde ar exista lipsa unor soluții și a uneir proceduri concrete.

 

Concediile pentru persoanele în carantină și izolare au ridicat probleme încă de la început

 

Președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov explică de ce problema a existat încă de la începutul pandemiei. Concediul medical se acorda în baza Ordonanței 158, iar pentru persoanele aflate în izolare sau carantină era prevăzut în lege inițială că Direcțiile de Sănătate ale județului din care provin, trebuie să emită un document. În caz contrar nu li se putea acorda concediul.

„Problema concediilor la pacienții cu izolare și canratină a existat de la bun început, pentru că inițial reglementarea era stabilită prin Ordonanța 158 cu privire la concedii, dar în momentul în care a apărut pandemia au apărut și o mulțime de modificări la această ordonanță, pentru a se putea face față la valul de izolări și de carantinări care au urmat. După aceea, din cauza faptului că a fost aglomerată Direcția Sanitară, ei au tot dat modificări ale Ordonanței 158 astfel încât să ajungă Direcția să nu mai gestioneze această bază de date de adeverințe care trebuie date pacienților și să se mute la medicii de familie, ceea ce a lăsat anumite lacune, pentru că toate ordinele de ministru care au venit să modifice, nu pot modifica fundamental ordonanța inițială, care este organică. Și atunci s-au erudat cumva prima lege, cea de bază pentru că acolo scria foarte clar, că niciun concediu de carantină nu se poate da fără un document de la Direcția Sanitară a județului respectiv (...) Acum a apărut legea 136 care modifică definiția cuvântului carantină și a cuvântului izolare, și tot nu acoperă chiar toate problemele pentru că nu toate situațiile sunt identice. Pot apărea situații diferite, specifice fiecărui caz în parte și legea nu mai acoperă chiar toate aceste amănunte. Spre exemplu, nu știm în acest moment, pentru că nimeni nu ne informează și nimeni nu ne instruiește cu ce anume este de făcut. Noi, fie citim noi informațiile legislative care apar, dacă avem abonamente pe baze de date de legi, fie primim mailuri de la Direcția Sanitară sau Casa de Asigurări cu lege atașată și trebuie să o citim, să ne descurcăm cum știm”, explică ea pentru B1.ro.

 

Situațiile sunt diferite de la caz la caz, iar DSP trebuie să elibereze un aviz

 

În rândul medicilor de familie, cele mai multe probleme apar în cazul persoanelor care au fost testate pozitiv, dar sunt tratate la domiciliu. Mai mult decât atât, zilele de concediu pe care medicul de familie le poate elibera sunt mai puține față de perioadă pe care un bolnav de COVID-19 trebuie să o petreacă în spital sau carantină.A adormit pe plaja din Costinești, lângă Obelisc. Când s-a trezit, turistul a avut parte de cea mai neplăcută surpriză

„Legea reglementează foarte clar ce se întâmplă cu pacienții care sunt depistați pozitiv și sunt internați. Ei își primesc concediul medical pe diagnostic de boală din spital și la externarea din spital. După care noi putem prelungi acest concediu cât stau acasă, cu maxim 10 zile. Dar pentru pacienții care refuză internarea și totuși sunt pozitivi, nu prea știm ce e de făcut. Metodologia nu e clară, nu este specificat în lege și trebuie coroborată cu ceea ce afișează permanent Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, adică acea definiție de caz și ce ai de făcut cu fiecare caz în parte. Dacă el nu se duce să se interneze în spital, ci renunță și stă acasă, eu nu pot să îi dau concediu ca și cum ar fi contact, pentru că el are boala, el este pozitiv. Trebuie să îi dau pe cod de boală, deci un alt tip de concendiu. Dacă dau concediul pe cod de boală, ca medic de familie nu pot să îl dau decât pentru maxim 10 zile. Deja știm cu toții că acest pacient trebuie să stea minim 14 zile acasă, dar nu știm cine vine să îl controleze periodic, cine îi face retestarea și în această perioadă cine prelungește concendiul medical. (...) Pentru un pacient care se izolează pentru că este contact dar nu are boala eu pot să dau concediu retroactiv, dar pentru un pacient care este pozitiv și al cărui concediu trebuie dat pe cod de boală, nu se poate da retroactiv, el trebuie să fie dat când s-a îmbolnăvit omul. Nu pot să îi dau din urmă cu 14 zile, asta nu este reglementat. Și atunci dacă acest om nu poate pleca din casă, pentru că el a refuzat să se interneze, dar stă acasă izolat, nu știm cum să procedăm cu aceste concedii. Sunt câteva situații punctuale, dar noi suntem puși față în față cu acești pacienți, prin teleconsultații și trebuie să le oferim o soluție, astfel încât ei să nu își piardă serviciul și noi nu știm ce să le facem.”, ne explică ea.

 

Medicii de familie induși în eroare de modificări și vidul legislativ

 

Perioada de vid legislativ și ordonanțele considerate neconstituționale au adus o serie de nelămuriri și în procedura acordării concediului medical.

„Suntem între ciocan și nicovală cu persoanele care au trebuit să stea acasă în perioada în care nu exista lege. Între 2 iulie și 21 iulie când nu apăruse legea carantinei și celelalte erau suspendate, a existat o perioadă de așa zic vid legislativ, în care noi am spus pacienților, presați la rândul lor să ducă aceste concedii la servici, i-am rugat să aștepte pentru că noi nu știm ce avem de făcut și nici nu ne permitem să dăm concedii, pentru că amenzile noastre sunt între 5 și 10 mii de lei. Eu nu pot să risc propriul meu buzunar pentru niște angajatori care fac presiuni asupra pacienților care sunt obligați să stea acasă fiindcă sunt izolați. A apărut Legea 136, dar concediul de carantină poate fi dat retroactiv doar timp de 30 de zile. Deci din 2 iulie, acum se face 1 august și noi nu știm ce facem cu oamenii aștia cu concediile”, detaliază Președintele Asociației Medicilor de Familie, pentru B1.ro.

 

Concediile pacienților depinde de avizul DSP

 

Mai mult decât atât, se pare că zilele libere acordate persoanelor care au stat în izolare sau în carantină depind de un aviz al celor de la DSP. Medicii de familie spun că instituția este deja suprasolicitată și chiar dacă au existat deja schimbări în rândul unor DSP-uri, în Capitală de exemplu lucrurile merg în continuare greu, iar autoritățile refuză să emită certificatul, invocând declarația pe prorpia rsăundere a pacientului drept suficientă pentru emiterea concediului medical.

„A apărut Legea 136, dar concediul de carantină poate fi dat retroactiv doar timp de 30 de zile. Deci din 2 iulie, acum se face 1 august și noi nu știm ce facem cu oamenii aștia cu concediile. În legea 136 se spune că toate concediile pentru carantină și izolare se dau pe baza unui certificat, document, emis de DSP, ori DSP, în afara faptului că este o instituție anacronică, neinformatizată, este în acest moment suprasolicitată de un număr mare de pacienți care sunt pozitivi sau in izolare, sau contacți, care au nevoie de aceste documente. Iar aceste documente trebuie eliberate ca noi să putem da concendii. Suntem într-un cerc vicios, pentru că DSP-urile nu sunt bine organizate pentru asta. Unele au găsit o cale și s-au organizat, există o linie telefonică unde li se răspunde pacienților, și-au făcut linii de gardă, unele s-au informatizat, dar există și altele precum DSP București, care postează pe site-ul Direcției Sanitare a municipiului București, o interpretare potrivit căreia ei nu au de eliberat niciun document. Și că trebuie să dea pacientul declarație pe propria răspundere și justifică acest lucru cu ordinele suspendate, dar odată suspendate ele nu mai sunt bază legală”, explică Președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Mai mult decât atât, formularul tipizat pentru concediul medical a suferit o serie de modificări, iar noua variantă cuprinde și o rubrică în care se solicită completarea numărului de adeverință de la DSP.

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   concedii,   DSP,   medici de familie