EXCLUSIV // Cum este afectată dezvoltarea copiilor de noua realitate apărută în contextul pandemiei. Psiholog: Pentru lucrurile nu evoluează în firescul cu care copilul a fost obișnuit și totul s-a oprit brusc, impactul e foarte intens

EXCLUSIV // Cum este afectată dezvoltarea copiilor de noua realitate apărută în contextul pandemiei. Psiholog:  Pentru lucrurile nu evoluează în firescul cu care copilul a fost obișnuit și totul s-a oprit brusc, impactul e foarte intens
Foto: pixabay.com

Pandemia de coronavirus a schimbat brusc viețile tuturor, întrerupând abrupt obiceiurile cotidiene și modul în care oamenii erau obișnuiți să trăiască. La jumătate de an de când omenirea se luptă cu COVID-19, specialiștii spun că pandemia cu care ne confruntăm a lăsat deja urme asupra psihicului oamenilor. Însă nu doar adulții s-au trezit peste noapte în situația de a face față unei noi realități. Copiii s-au văzut și ei, pe neașteptate, puși în fața unei realități în care au fost separațide prieteni și colegi, apoi au trebuit să învețe să se joace păstrând totuși distanța față de ei și în care socializarea făcută online a ajuns o necesitate. Nici școala nu a fost scutită de schimbări, iar după cum autoritățile au anunțat recent, există în continuare multe provocări și un grad ridicat de incertitudine legat de modul în care se vor desfășura cursurile în continuare. Iar toate aceste aspecte, spun psihologii, au un impact major asupra vieții copiilor și vor influența în mare măsură dezvoltarea lor.

Psiholog: Nevoia de socializare, care este mult inhibată dat fiind contextul, produce efecte negative asupra copilului

”La copii mici, de până în zece ani, impactul nu este foarte mare, pentru că până în zece ani realitatea este foarte mult filtrată de către părinți, e ca și cum ar privi realitatea, parțial, prin ochii părintelui. După zece ani, impactul este diferit. Sigur că nevoia de socializare, care este mult inhibată dat fiind contextul, produce efecte negative asupra copilului, pentru că noi suntem un întreg: fizic, psihic și social. Dat fiind faptul că, din punct de vedere social, lucrurile nu evoluează în firescul cu care copilul a fost obișnuit și toate lucrurile obișnuite pentru el s-au oprit brusc, s-au schimbat, impactul este unul foarte intens. Iar pentru cei de zece ani, de exemplu, este mult mai important decât pentru cei de cinci sau de șase ani, pentru că în jur de 11 ani, undeva între 11 și 13 ani, copiii sunt la vârsta de maximă nevoie de socializare cu egalii. Ei tocmai își deschideau aripile către bucata aia de viață și pandemia a pus stop. Impactul este unul major”, a declarat psihologul Cristina Fulop pentru B1.ro.

La ce soluțiipot recurge părinții pentru a-i ajuta pe copii să facă față mai ușor noii realități apărute în contextul pandemie

În aceste condiții, nu este deloc ușor să se ajungă la un echilibru între nevoia de siguranță, de a păstra distanța fizică, cursurile făcute online și nevoia de socializare. Soluții există, spune Cristina Fulop, însă este nevoie de timp și o implicare foarte mare din partea părinților, care ar trebui să găsească variante de activități cât mai creative pentru cei mici.

”Echilibrul poate fi găsit doar prin foarte multe interacțiuni online, dar aici e cu dublu tăiș, pentru că asta este foarte rău pentru creier, pentru psihic, neurologic. Este foarte greu de ținut lucrurile în armonie. Trebuie găsite variante în cele mai creative moduri, dar vorbim despre părinți cu posibilități intelectuale, de educație și de instrucție ridicate. Deci este vorba despre posibilități creative, de a face copiii să se întâlnească fără să interacționeze foarte aproape, niște tipuri de joc la distanță. Copiii pot juca badminton, de exemplu, dar asta se poate întâmpla doar vara sau toamna, până în octombrie, că apoi bate vântul. Trebuie să fii foarte prezent și foarte activ în găsirea de soluții. (…) Acel întreg fizic, psihic, social acționează ca un sistem și se supune proprietăților și legilor oricărui sistem, adică un minus într-o parte a sistemului este supracompensat într-o altă parte a sistemului. Deci dacă eu sunt pe minus fizic, că nu fac tot ce făceam înainte, sunt pe minus social, unde să compensez? Pe psihologic. Sigur că impactul este major”, explică psihologul.

Psiholog: Incapacitatea de a interacționa direct cu cadrele didactice îi face pe copii mult mai puțin receptivi la ceea ce învață

În ceea ce privește școala în noua realitate adusă de pandemie, specialistul remarcă faptul că părinții au ajuns să aibă un rol și mai important, decât până acum, în educația copiilor și să preia chiar o mare parte din rolul jucat înainte de cadrele didactice.

„Preiau mult din rolul lor și pentru simplul fapt că lipsa de interacțiune sau incapacitatea de a interacționa direct cu cadrele didactice îi face pe copii mult mai puțin receptivi la ceea ce învață pentru că sunt demotivați, tocmai din cauza faptului că școala nu înseamnă doar învățătură, înseamnă și interacțiuni cu ceilalți copii, și formale, și informale, înseamnă competiție, iar acum toate acestea sunt reduse, diminuate. Atunci sigur că părinții trebuie să suplinească”, a mai spus Cristina Fulop.

„Copiii au toate drepturile să se simtă triști pentru faptul că viețile lor au fost afectate de coronavirus”, explică, la rândul său, expertul în psihologie, dr. Lisa Damour, într-o analiză publicată de UNICEF.

Cei mici ar putea fi mult mai afectați decât adulții de întreaga situație. Asta pentru că ”această schimbare reprezintă un procent mai mare din existența lor, atât cât își amintesc ei din viață, în timp ce noi ne raportăm la întreaga noastră existență”.

Astfel, părinții ar trebui să fie alături de copiii lor, să fie empatici, să-i consoleze și să le arate că înțeleg faptul că „multe din cele ce s-au anulat în viața lor erau, de fapt, evenimente unice”.

Impactul pe care noua realitate apărută în contextul pandemiei o are asupra copiilor va fi, în primul rând, unul pe termen lung, mai spun specialiștii.

”Dacă privim cu maturitate ceea ce se întâmplă, ne dăm seama, că impactul este și pe moment, dar și pe termen lung și estefoarte important”, a conchis psihologul Cristina Fulop.

Urmăriți B1TV.ro și pe