Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social EXCLUSIV // Cum se explică faptul că vaccinul anti-COVID-19 a fost realizat în doar câteva luni. Dr. Dorel Săndesc: „Toate teoriile indicau apariția unei epidemii"

EXCLUSIV // Cum se explică faptul că vaccinul anti-COVID-19 a fost realizat în doar câteva luni. Dr. Dorel Săndesc: „Toate teoriile indicau apariția unei epidemii"

Un articol de: Andi Miron - 18 Ian 2021, 16:46
EXCLUSIV // Cum se explică faptul că vaccinul anti-COVID-19 a fost realizat în doar câteva luni. Dr. Dorel Săndesc: „Toate teoriile indicau apariția unei epidemii" Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Social

Comunitatea științifică s-a pregătit din timp pentru o eventuală pandemie, a precizat dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă pentru B1.ro. Tehnologia mult mai evoluată, dar și cercetările aprofundate, care se aflau în curs de desfășurare în momentul declanșării pandemiei au sprijinit crearea vaccinurilor anti-COVID-19 într-un timp record, potrivit medicului din Timișoara.

„Cercetătorii nu s-au apucat de la zero. Erau conștienți de pericolul unui nou val epidemic al bolii, de exemplu cei de la Oxford. Știau că o nouă epidemie poate apărea. Toate teoriile arătau asta. Și atunci, s-au pregătit. Asta ca să nu mai fie luată prin surprindere comunitatea științifică și incapabilă să sintetizeze un vaccin în timp util. 

ARN mesager era cunoscut, se lucra la el de cel puțin 20 de ani și se căuta o formă ca el să reziste. Pericolul acestui vaccin bazat pe ARN mesager e mic, pentru că el rezistă foarte puțin în organism. 

Sunt niște vaccinuri foarte evoluate. Noi, toată viața am luat vaccinuri care au fost incomparabile din punct de vedere al nivelului tehnologic și al purității. De aceea, cred că toate aceste lucruri (n.r. - eventualele efecte adverse pe termen lung) nu trebuie privite exclusiv ca un aspect negativ, pentru că numărul de pacienți incluși în aceste studii este comparabil cu cel al studiilor care au stat la baza altor vaccinuri. S-a grăbit și procesul de aprobare, în sensul că s-au analizat în paralel toate datele care au venit și nu liniar, așa cum se făcea de obicei", a declarat dr. Dorel Săndesc. medic al Spitalului Județean din Timișoara, pentru B1.ro. 

 

Care sunt cele 3 vaccinuri pe care le va folosi România
 

Până în prezent, au fost confirmate 3 seruri anti-COVID-19 care vor fi utilizate în campania de vaccinare din România: Pfizer-BioNTech, Moderna și Oxford-Astrazeneca. Cele 3 vaccinuri prezintă diferențe în ceea ceea ce privește tehnologia de obținere, condițiile de transport și de depozitare, eficacitatea declarată și mai ales, în ceea ce privește prețul/doză. 

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna sunt obținute printr-o tehnologie mai nouă, ceea ce și face prețul de 7-8 mai mare. Cel de la Oxford însă, este mult mai ieftin, presupune o singură doză, iar condițiile de transport și de depozitare sunt mult mai simple. 

Vezi AICI informațiile esențiale pentru fiecare vaccin în parte. 

Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Citeşte mai multe despre:   EXCLUSIV,   COVID-19,   Dorel Sandesc,   vaccinuri,   vaccin anti-COVID-19