Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social EXCLUSIV // Doctorul Virgil Musta, despre măsurile de prevenție pentru mersul la piață: „Să nu vină fiecare client să pună mâna pe alimente, pentru că riscul de contaminare este mult mai mare”

EXCLUSIV // Doctorul Virgil Musta, despre măsurile de prevenție pentru mersul la piață: „Să nu vină fiecare client să pună mâna pe alimente, pentru că riscul de contaminare este mult mai mare”

Un articol de: Maria Zărnescu - 18 Aug 2020, 11:03
EXCLUSIV // Doctorul Virgil Musta, despre măsurile de prevenție pentru mersul la piață: „Să nu vină fiecare client să pună mâna pe alimente, pentru că riscul de contaminare este mult mai mare” Foto: Facebook Social

Piețele aglomerate ar putea fi unul dintre locurile în care noul coronaviurs se răspândește cel mai ușor, mai ales atunci când nu sunt respectate măsurile de prevenire și distanțare. Am discutat cu doctorul Virgil Musta despre cum s-ar putea preveni răspândirea SARS-CoV-2 în piețe și ce măsuri ar fi utile, atât pentru vânzători cât și pentru clienți.

Purtarea măștii și aerisirea spațiului închis sunt două dintre lucrurile de care trebuie să se țină cont în piețele de alimente. Mai mult decât atât, responsabilitatea vânztătorilor este extrem de importantă. Aceștia ar trebui să poarte mască și ar fi bine să nu vină la muncă dacă au simptome specifice undei infecții cu noul coronavirus.

 

Cele trei reguli de bază: spălatul pe mâini, purtarea măștii și distanțarea socială

 

Doctorul Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru B1.ro cât de importante sunt cele trei reguli de bază în comabaterea pandemiei, dar mai ales cum ar putea fi aplicate în cazul vânzătorilor din piețele alimentare.

Sunt trei metode de bază de prevenție și anume distanțarea socială, purtarea măștii și spălatul pe mâini. Acest lucru înseamnă că, la nivelul pieței, aș recomanda ca toți vânzătorii să poarte neapărat masca. Trebuie să se urmărească acest lucru pentru că dacă unul dintre ei este contaminat, el potențial contaminează clienții, marfa și așa mai departe”, a declarat doctorul Virgil Musta, în exclusivitate pentru B1.ro.

Totodoată, doctorul recomandă și o atenție sporită când vine vorba de aglomerația din piețele de alimente:

Pe de altă parte și persoanele care intră în piață, eu aș obliga, chiar dacă este în aer liber, să poarte mască, pentru că este totuși o zonă mai aglomerată. Dacă se evită cozile și aglomerația în fața unui stand, sau în momentul în care este prea multă lume în piață ar trebui sa se efectueze la intrare un control al persoanelor, prin care să se regleze numărul de oameni care să fie în piață, tocmapi pentru a se evita o aglomerație foarte mare”, ne-a spus Virgil Musta, în exclusivitate pentru B1.ro.

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Aerisirea naturală, impoartnată în cazul piețelor închise

 

Doctorul Virgil Musta a detaliat pentru B1.ro de ce este important ca aerisirea din piețele de alimente aflate într-un spațiu închis să se realizeze pe cale naturală:

„În cazul în care sunt piețe închise, recomand aerisirea naturală, cât se poate de mult, pentru că curenții de aer împrăștie cantitatea de virus și nu se concentrează doar într-o anumită zonă. Atunci, riscul de contaminare este mult mai mic”, explică el.

 

Doar vânzătorii ar trebui să servească alimentele

 

Nu de puține ori vânzătorii din piețele de alimente își lasă clienții să își aleagă singuri marfa. În acest fel însă, riscul de infectare crește, având în vedere că oricine poate atinge produsele de pe o tarabă. Doctorul Virgil Musta recomandă ca servirea alimentelor să fie realizată exclusiv de către vânztători.

În ceea ce privește servitul alimentelor sau produselor pe care le cumpărăm, acolo aș recomanda ca totuși să fie responsabil cel care vinde. Să nu vină fiecare client să pună mâna pe alimente, pentru că riscul de contaminare este mult mai mare.”

Mai mult decât atât, atunci când există riscul ca unul dintre comercianți să aibă o infecție cu noul coronavirus, este recomandat ca acesta să acționeze într-un mod conștient și responsabil și să rămînă acasă.

Este foarte importantă responsabilitatea celor care vând, în sensul că dacă prezintă simptome, să nu vină să vândă ci să urmeze toate recomandările legate de suspecții de infecție, pentru că ei altfel ar putea deveni focare de infecție în zona respectivă”, a declarat Virgil Musta, în exclusivitate pentru B1.ro.

 

Spălarea produselor achiziționate din piață

 

Alimentele achiziționate din piață trebuie spălate bine, uneori poate chiar cu apă și săpun. Una dintre recomandări ar mai fi și păstrarea alimentelor pentru o zi două, înainte de consum.

Legumele și fructele pe care le cumpărăm, recomand ca înainte de consum să fie spălate foart ebine, poate chiar cu apă și săpun și să fie lăsate poate o zi doua, astfle cantitatea de virus, dacă ea există, să scadă, în așa fel încât să nu fie o cantitate de virus care să contamineze sau să producă boală”, a spus Virgil Musta, în exclusivitate pentru B1.ro.

 

Mănușile, aruncate imediat după cumpărături și urmate de spălarea cu apă și săpun a mâinilor

 

Una dintre măsurile la care oamenii ar mai putea apela este utilizarea mânușilor. Acestea însă trebuie folosite doar pe durata în care vă aflați în piață și faceți cumpărăturile. Ulterior, ele se arunca, iar mâinile trebuie să fie spălate cu apă și săpun. În caz contrat, mânușile sunt purtate degeaba.

„Ar fi o idee să purtăm mănuși, dar doar pe perioada când umblăm la piață, iar când ieșim să existe un loc în care să putem arunca acele mănuși. Apoi însă oricum ar trebui să ne spălăm pe mâini, dar ar fi o soluție. Doar că este foarte important să știm că dacă doar purtăm mănuși și apoi continuăm activitatea cu mănușile respective, fie că suntem cu mănuși sau fără este același lucru”, explică doctorul Virgil Musta, în exclusivitate pentru B1.ro.

Citeşte mai multe despre:   Virgil Musta