Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social EXCLUSIV // Mai multe fructe și legume românești în magazine! „Trebuie să convingem fermierii români din afară să revină acasă"

EXCLUSIV // Mai multe fructe și legume românești în magazine! „Trebuie să convingem fermierii români din afară să revină acasă"

Un articol de: Andi Miron - 25 Aug 2020, 19:04
EXCLUSIV // Mai multe fructe și legume românești în magazine! „Trebuie să convingem fermierii români din afară să revină acasă" Foto: Sharon Pittaway (Unsplash.com) Social

Fermierii români ar putea primi de la stat câte 200 de euro pentru fiecare tonă de produs vândut către procesatori sau 100 de euro dacă vând consumatorului final. Este vorba despre un proiect elaborat în 2019, care a trecut deja de Senat și care va urma să fie votat în Camera Deputaților. 

Potrivit proiectului, se poate obține această primă de comercializare pentru produsele agricole primare, adică legume, fructe,struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, respectiv pentru produsele pescărești și de acvacultură. 

Producătorii agricoli pot primi de la stat până la 20.000 de euro, dacă vând la procesatori sau 10.000 de euro dacă vând direct pentru consum. În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. 

Inițiativa este primită cu entuziasm de specialiști, care cred că ar fi de ajutor micilor întreprinzători și românilor care-și fac cumpărături din hypermarketuri. 

 

Ion Toncea, inginer agronom: „Toate aceste măsuri trebuie să fie îndreptate pentru a salva mediul rural"

 

Ion Toncea, inginer agronom și președinte al ONG-ului Asociația Română pentru Agricultură Durabilă, se arată încântat de măsura care ar urma să se implemetneze, în sprijinul fermierilor. 

„Este o treabă foarte bună. Sunt din ce în ce mai multe măsuri venite în agricultură. Cu atât mai mult este nevoie de măsuri de sprijin pentru agricultura ecologică. Toate aceste măsuri trebuie să fie îndreptate pentru a salva mediul rural, pentru a face astfel încât să-i convingem pe colegii fermieri din afară să se întoarcă acasă. Vor veni și cu ceva experiență, respectiv cunoștințe în domeniu", a declarat Ion Toncea pentru B1.ro

De asemenea, inginerul agronom a subliniat nevoia implementării și a altor măsuri.  Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

„Pentru dezvoltarea agriculturii românești este nevoie de mai multe centre de colectare și susținerea unităților locale de procesare, de dimensiuni mici, cu respectarea normelor care se impun în cadrul acestor activități. De asemenea, va trebui susținută achiziționarea de abatoare mobile. În acest fel, ar crește și siguranța alimentară. De asemenea, sacrificarea animalelor ar trebui făcută la locul de producție", a precizat Toncea pentru B1.ro

 

Aurel Stan, președintele Federației Micii Fermieri: „Micii întreprinzători reprezintă temelia agriculturii"

 

Aurel Stan, fermier în Munții Apuseni și președinte al Federației Micii Fermieri, crede că un astfel de stimulent nu ar avea forța de a întoarce agricultorii români acasă. În opinia sa, aceștia ar avea nevoie și de alte forme de susținere.

„Ar fi foarte greu. Până să producă, ar trebui ajutați să-și creeze ferme. Trebuie acordat sprijin pentru întreprinzătorii mici și mijlocii, cei care reprezintă, de fapt, temelia agriculturii. Asta i-am propus și domnului ministru Oros săptămâna trecută. Mie mi s-a părut un om care înțelege fenomenul agriculturii, în zona montană, pentru că acolo ne desfășurăm noi activitatea", a declarat Aurel Stan pentru B1.ro

 

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar: „În acest moment, micul producător este distrus"

 

Aurelian Penescu, profesor universitar, inginer și cercetător, subliniază necesitatea acestui proiect, într-un context în care micii producători sunt la pământ. 

„Având în vedere condițiile meteo din acest an, micul producător n-are nicio șansă să vândă, ca să primească acel ajutor. Pe termen lung, dacă condițiile meteo sunt bune, le-ar fi de folos acest ajutor. Doar să se voteze favorabil, este foarte important. Dacă tot amânăm această lege la nesfârșit, nici noi și nici producătorul nu se va folosi de ea. Urgența este numărul 1, adică să devină activă. Pe producătorii mici și mijlocii chiar îi va ajuta.

Trebuie refăcute și irigațiile, un alt aspect important. Guvernul, ca prioritate națională, ar fi trebuit să se împrumute și să ajute agricultura să se dezvolte. În acest moment, micul producător este distrus, cu această secetă, va fi foarte greu pentru el să supraviețuiască", a declarat Aurelian Penescu pentru B1.ro

Citeşte mai multe despre:   Aurelian Penescu,   Ion Toncea,   Aurel Stan,   agricultura,   EXCLUSIV,   bani