Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale"

EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale"

Un articol de: Andi Miron - 27 Aug 2020, 14:26
EXCLUSIV // 2020, în top 3 cei mai călduroși ani din istorie. Seceta i-a adus pe fermieri la disperare. ANM: „Avem de-a face cu efectele încălzirii globale" Foto: Pixabay.com Social

Seceta din 2020 va rămâne în istorie drept una dintre cele mai negre perioade pentru agricultorii români. Condițiile meteo nefavorabile au afectat extrem de puternic culturile, aspect care va influența în mod negativ pentru cumpărător prețul la raft al produselor.

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar, a dezvăluit pentru B1.ro luptele pe care le poartă fermierii români cu seceta în 2020.

„Am aproape 40-42 de ani de activitate și nu am mai prins o astfel de perioadă de secetă. Sunt zone în care nu a plouat deloc. De exemplu, în Tulcea și Constanța. În acest zone, plus Galați, Ialomița, Brăila, o parte din Călărași, în care culturile sunt calamitate 100%.

Este o lovitură deosebit de grea dată fermierului român. O lovitură financiară și nu numai. Nu o să uite fermierul român această perioadă de secetă din 2020 mulți ani. Va rămâne exact ca seceta din 1946", a declarat profesorul universitar pentru B1.ro

În acest moment, orice sprijin de la stat este binevenit pentru fermierii români.

„S-a anunțat de Guvern despre ajutoarele pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă. Ar fi foarte utile, doar să le dea. Campania de toamnă a început, oamenii trebuie să-și achiziționeze sămânță, motorină, îngrășăminte, trebuie să are și să reînsămânțeze cu grâu, rapiță, orz etc. Dacă o să plouă... Dacă nu, să încerce să-și achite o parte dintre datorii.

Ca niciodată, seceta a lovit în amândouă campaniile. Și în cea de primăvară, și în cea de toamnă. De regulă, seceta a afectat doar una dintre campanii, nu pe ambele. Anul acesta a fost ca niciodată, extraordinar de severă", a dezvăluit Aurelian Penescu pentru B1.ro

 

Roxana Bojariu, climatolog ANM: „Vom termina acest an agricol cu secetă puternică și extremă"

 Diana Șoșoacă, acuzații grave la adresa medicilor. DE CE MOR pacienții COVID?

Roxana Bojariu, climatolog ANM, întărește afirmațiile fermierilor. Seceta, dar și episoadele de grindină au distrus culturile agricultorilor. 

„Anul agricol 2019-2020 a fost unul cu probleme. Seceta a debutat chiar cu începutul acestui an agricol, în septembrie 2019 și a continuat cu o iarnă în precipitații, astfel că în mai, când la nivelul României cantitatea de precipitații a fost ușor peste norma climatică, ploile au venit totuși relativ târziu pentru o parte din culturile agricole. Episoadele de grindină ce au acompaniat debutul sezonului cald, au adus și ele pagube agricole. Luna iunie a fost în topul lunilor ploioase, pe poziția a 5-a, începând din 1961.

Și în luna iulie a plouat mai mult decât media lunilor iulie din intervalul de referință 1981-2010, dar repartiția precipitațiilor a fost și este neuniform la nivelul României. Astfel că vom termina acest an agricol, la sfârșitul lunii august, cu seceta puternică și extremă în Estul și Sudul României, în timp ce în alte regiuni ale țării, mai ales în cele din Vest și centru, s-au înregistrat și inundații", a declarat oficialul ANM pentru B1.ro

De asemenea, potrivit specialiștilor, 2020 are toate șansele să ajungă în topul celor mai călduroși ani din istoria măsurătorilor, adică din ultimii 150-170 de ani. 

„La nivel european, ar fi al treilea an la rând când pe zone extinse ale continentului se manifestă seceta. Pe de altă parte, temperaturi mari și condiții de secetă au favorizat incendii severe în California și în zona Amazonului. La nivel global, se așteaptă ca 2020 să ajungă în topul primilor 3 cei mai călduroși ani, seria de observații globale sistematice începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Avem de-a face cu încălzirea globală și efectele ei", a mai declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro

 

Citeşte mai multe despre:   Aurelian Penescu,   Roxana Bojariu,   agricultura,   seceta,   EXCLUSIV,   ANM