Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social EXCLUSIV // Vaccinul antigripal, vital în lupta cu pandemia de coronavirus. Câte doze au fost comandate de Ministerul Sănătății și când ar urma să ajungă în țară. Ce spun medicii despre posibilitatea vaccinării în farmacii

EXCLUSIV // Vaccinul antigripal, vital în lupta cu pandemia de coronavirus. Câte doze au fost comandate de Ministerul Sănătății și când ar urma să ajungă în țară. Ce spun medicii despre posibilitatea vaccinării în farmacii

Un articol de: George Forcoș - 03 Aug 2020, 12:13
EXCLUSIV // Vaccinul antigripal, vital în lupta cu pandemia de coronavirus. Câte doze au fost comandate de Ministerul Sănătății și când ar urma să ajungă în țară. Ce spun medicii despre posibilitatea vaccinării în farmacii sursa foto: pixabay Social

EXCLUSIV // Vaccinarea împotriva gripei sezoniere devine în acest an mai importantă ca oricând, în contextul pandemiei de coronavirus. Specialiștii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii, în special vârstnicii și alte persoane vulnerabile să se vaccineze împotriva gripei sezoniere pentru a reduce riscul de infectare. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat, Raed Arafat, a îndemnat populația să se vaccineze pentru a scădea riscurile bolii. În caz contrar, cei care se infectează și cu COVID se vor confrunta cu fenomenul COVID-flu.

 

Reprezentanții medicilor de familie, despre stocurile de vaccin antigripal

 

Reprezentanții medicilor de familie au precizat pentru B1.RO că și în acest an campania de vaccinare ar urma să se desfășoare începând cu luna octombrie, iar dozele de vaccin urmează să sosească în septembrie. De altfel, pe data de 15 septembrie ar urma să fie livrate primele doze de vaccin pentru copiii foaret mici.

“Ca în fiecare an, campania de vaccinare ar urma să înceapă în jurul datei de 1 octombrie. Deocamdată nu știm dacă sunt dificultăți legate de stocuri, pentru că vaccinurile vin în țară începând  cu luna septembrie. Comenzile se fac din primăvară, pe estimări. Se solicită de la medici estimare privind necesarul dozelor de vaccin. Se fac comenzile, pentru că la nivel internațional acest proces se face în primăvară, atunci începe sinteza privind vaccinurile și în luna septembrie, de obicei, încep să apară importurile. Ministerul Sănătății ne-a anunțat că în jurul datei de 15 septembrie vine prima tranșă de vaccin pentru copii mici, vaccinul Tetra de la Sanofi Pasteur, dintre cele achiziționate”, au declarat reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Potrivit acestora, Ministerul a comandat 3 milioane de doze de vaccin, însă a achiziționat până acum doar 2 milioane de doze, urmând ca pentru restul să găsească soluții.

“Cei de la Minister au comandat circa 3 milioane de doze, au achiziționat circa 2 milioane, urmând ca pentru restul dozelor să continue demersurile, pentru că solicitările vor fi, într-adevăr foarte mari. Se estimează că vor fi mai mari decât în alți ani solicitările”, au mai precizat reprezentanții medicilor de familie, contactați de B1.RO.

 

Vaccinarea antigripală în farmacii, plauzibilă și în România

 

În ceea ce privește soluția ca vaccinul antigripal să fie efectuat în farmacii, așa cum se întâmplă în Franța sau alte state din Europa, aceștia au precizat că este plauzibilă și în România, doar dacă sunt respectate condițiile specifice acestui proces:VREME EXTREMĂ în România! A început să ningă abundent

Nu este o măsură nouă în Franța. Sunt obiceiuri mai vechi în unele țări în Europa, unde se fac în farmacii doar vaccinuri antigripal, nu și alte vaccinuri. Pentru asta, farmaciile trebuie să îndeplinească aceleași  ondiții pe care trebuie să le avem și noi în cabinete, ca vaccinatori. Fiecare pacient trebuie să își procure vaccinul pe baza unei prescriții medicale. Nu poate să se ducă și să îl ceară fără rețetă. De asemenea, el trebuie consultat, să completeze un chestionar. Noi ne cunoaștem pacienții. Un pacient pe care nu îl cunoști trebuie să îi aplici un chestionar în care să vezi dacă are ceva antecedente, alergii. Dacă totul este în ordine și nu are semne de boală atunci poate să fie vaccinat. Dacă farmacia poate asigura toate aceste condiții, normale pentru vaccinare peste tot în lume, atunci poate vaccina, dacă nu, nu se poate”.

 

România va produce din nou vaccin antigripal, abia din 2021

 

În acest an, stocurile de vaccin antigripal se vor baza în continuare pe importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începand abia cu anul 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat că începând din 2021 laboratorul de la Institutul Naţional “Cantacuzino” va produce din nou vaccinul antigripal.

Până la începerea producției de vaccin de anul viitor, autoritățile se pregătesc pentru un nou sezon de vaccinare anti-gripală anul acesta.

Citeşte mai multe despre:   vaccin antigripal,   COVID-19,   Raed Arafat