Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Gestul emoționant al unui tânăr vindecat de COVID-19 i-a adus o experiență cu gust amar. A vrut să doneze plasmă, însă i s-au cerut bani din buzunar

Gestul emoționant al unui tânăr vindecat de COVID-19 i-a adus o experiență cu gust amar. A vrut să doneze plasmă, însă i s-au cerut bani din buzunar

Un articol de: Maria Zărnescu - 01 Aug 2020, 15:33
Gestul emoționant al unui tânăr vindecat de COVID-19 i-a adus o experiență cu gust amar. A vrut să doneze plasmă, însă i s-au cerut bani din buzunar FOTO: Pixabayc.om Social

Povestea emoționantă a lui George Rizea întrece orice imaginație. Bărbatul din Târgoviște a fost bolnav de COVID-19 și s-a vindecat. Odată ce s-a însănătoșit, tânărul a dorit să aducă o mână de ajutor în lupta cu boala și cu noul virus. Bărbatul a dorit să doneze plasmă, ce ulterior ar fi putut fi folosită în tratarea pacienților în stare critică.

Experiența lui, din păcate, nu a fost la nivelul așteptărilor, iar gestul umanitar și plin de curaj pe care George intenționa să-l facă s-a transformat într-o adevărată probleme ce a dat dureri de cap. Tânărul a povestit pentru Digi24 cum s-au desfășurat lucrurile în cazul lui, dar mai ales cum a ajuns să fie pus să plătească bani din buzunarul propriu, pentru donarea de plasmă la Târgoviște.

Ce s-a întâmplat când tânărul vindecat de COVID-19 a vrut să doneze plasmă

Gestul plin de laudă al bărbatului din Târgoviște s-a izbit rapid de nici mai mult și nici mai puțin de două obstacole. În primul rând, George Rizea susține că la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există un aparat care să îl ajute să facă procedura.

În al doilea rând, donatorilor li se cer două teste negative de COVID-19 înainte să le fie recoltată plasma, iar bărbatul povestește că nu își permite să plătească bani din buzunarul propriu pentru ele.

Numele meu este George Rizea, sunt din Târgoviște, am 33 de ani și m-am vindecat de coronavirus, fiind externat în această săptămână. Dinainte să mă îmbolnăvesc de acest virus eram donator de sânge obișnuit, vârsta și sănătatea permițându-mi acest lucru. În momentul în care m-am vindecat de Covid19, primul meu gând a fost să pot dona plasma pentru a putea ajuta pe oamenii care sunt în situație critică de lupta pe viață și pe moarte. Ei bine, cu toată bunăvoința mea, statul nu îmi permite să pot ajuta, pentru că departamentele lui nu știu unul de celalalt, stânga nu știe ce face dreapta. Astfel, pentru a putea dona, trebuie să ma deplasez cel mai aproape la București, la centrul de transfuzii din Târgoviște nu există aparatură de separare (a plasmei de sânge – n.r.) pentru că niciuna dintre insituțiile medicale nu a…cerut?!. N-ar fi o problemă să merg până la București. Problema ar fi că există o regulă impusă (probabil de Ministerul Sănătății) prin care oricine, ca potențial donator, să fie obligat să prezinte Centrului de Transfuzii două teste consecutive negative de Covid19, pe care nimeni n-are cum să le prezinte, pentru că la ieșirea din spital nu face nimeni așa ceva, și nici pe banii proprii nu pot să-mi permit să plătesc de 2 ori câte 300 de lei, pentru teste la cerere, ca apoi să merg să donez”, a explicat bărbatul din Târgoviște pentru Digi24.

Bărbatul este de părere că statul își pune singur piedici și că nu oricine își poate permite să plătească aceste sume, pentru a dona plasma. „Statul își pune singur piedici, cu toată bunăvoința din păcate nu pot plati din fonduri proprii toate aceste sume. Este valabil pentru oricine dorește sa doneze”, explică el pentru sursa citată anterior.