Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social INHGA: Cod galben și portocaliu de inundații în 11 județe

INHGA: Cod galben și portocaliu de inundații în 11 județe

Un articol de: Beatris Ionita - 07 Ian 2021, 12:50
INHGA: Cod galben și portocaliu de inundații în 11 județe Sursa Foto: INHGA Social

Hidrologii de la INHGA au emis, joi, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe râuri din patru județe și un alt cod galben pe râuri din șapte județe. Sunt prognozate creşteri de debite şi niveluri pe râurile din bazine hidrografice ca urmare a propagӑrii viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare.

 

Cod portocaliu de inundații 

 

De joi, de la ora 11 și până vineri, la ora 12.00 este în vigoare o avertizare cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz, Bârzava – sector aval S.H. Moniom (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Jiu – sector aval S.H. Filiași – amonte S.H. Podari (judeţele Gorj și Dolj), transmite INHGA.  

Codul Portocaliu atrage atenția asupra riscului de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale Cotei de Inundație/Fazei a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

 

 

Cod galben de inundații

 

De joi, de la ora 11.00 și până vineri, la ora 24.00 este cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tur – sector aval Ac. Călineşti, Crasna – curs inferior (judeţul Satu Mare), Pogăniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz, Bârzava – sector aval S.H. Moniom, Moraviţa (judeţele Timiş şi Caraş Severin), Jiu – sector aval S.H. Filiași (judeţele Gorj şi Dolj).A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

De asemenea, până vineri, la ora 12.00 este cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Crișul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Bega, Caraş, Nera (judeţele Timiş şi Caraş Severin).

Codul Galben este instituit în caz de risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale Cotei de atenție/Fazei I de apărare.

Citeşte mai multe despre:   INHGA,   cod portocaliu inundatii,   Cod galben de inundatii