Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi

Un articol de: Catinca Giosanu - 14 Noi 2020, 07:00
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce este bine și ce nu este bine să faci în această zi Social

Joi, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Conform rânduielilor bisericești, se lasă sec în seară zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

 

 

Lăsatul Secului 2020. Semnificația sărbătorii

 

 

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului).

Postul Crăciunului le amintește credincioșilor de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit în vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine să întâmpinăm și noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine în lume și se facem om, dar vrea să coboare și în sufletele noastre, să ne lumineze viață noastră și să ne ridice și pe noi la viață cerească. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituală, că oamenii să deveniă un templu, un sălaș al prezenței lui Hristos.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însa, la Sfintii Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat. Primul pas pe aceasta cale este sentimentul unei nespuse căințe, scrie crestinortodox.ro.

 A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

 

Ce trebuie să faci ca să îți meargă bine tot anul viitor

 

 

Ziua de lăsata secului vine cu multe tradiții, obiceiuri și superstiții din popor. Din bătrâni se spune că este bine că acestea să fie ținute cu sfințenie pentru a avea noroc tot anul care vine.

Orice masă, fie că este vorba de cea de prânz ori de cină, se așează cu față către răsărit. Farfuriile și tacâmurile trebuie orientate spre răsărit pentru sporirea norocului.

De asemenea, este bine să ai pe masă o icoană, deoarece această rânduială are un aspect sacru.

Totodată, este recomandat să ai pe masă o față de masă de culoare albă. Albul semnifică puritatea și ne pregătește de venirea pe lume a Pruncului Sfânt. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, în momentul în care familia se strânge împreună. În mijlocul mesei se pune pâine și sare, mai spune tradiția.

Citeşte mai multe despre:   Postul Craciunului,   lasatul secdului