Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Legumele și fructele se spală sau nu în timpul pandemiei? Ce spune medicul Alexandru Rafila

Legumele și fructele se spală sau nu în timpul pandemiei? Ce spune medicul Alexandru Rafila

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Aug 2020, 23:48
Legumele și fructele se spală sau nu în timpul pandemiei? Ce spune medicul Alexandru Rafila foto: Pixabay Social

În contextul pandemiei de COVID-19 au fost stabilit măsurile de protecție în rândul oamenilor, precum spălatul pe mâini cu apă și săpun, purtarea măștii de protecție și respectarea distanței recomandate de 2 metri. În ceea ce privește alimentele, reprezentatul României la OMS susține că este foarte puțin probabil contaminarea prin contactul cu acesta, notează Libertatea.

Autorităţile chineze au anunţat joi că au găsit o urmă de virus, în timpul unui control de rutină, pe aripi de pui congelaţi, probe prelevate marţi, dar şi pe ambalaje de creveţi importaţi din Ecuador.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că pentru moment nu există date care să anunțe că alimentele ar putea participa la răspândirea COVID-19, motiv pentru care acestea ar putea fi considerate sigure. „Alimentația noastră, în acest context privind COVID, este sigură, nu există date care să demonstreze că alimentele participă la transmiterea virusului”, a spus directorul OMS.

 

Alexandru Rafila nu neagă existența nouli coronavirus pe anumite suprafețe

 

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie dar și reprezentantul României la OMS este de părere că nu este necesar ca alimentele să fie spălate cu apă și săpun. Acesta spune că în cazul ambalajelor și a alimentelor, contaminare este posibilă, dar puțin probabilă. El este de părere că riscul de contaminare este unul foarte mic și nu ar avea relevanță pentru sănătatea publică.

„China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii și a găsit foarte puține eșantioane pozitive. În 99,9% cazuri nu există. Contaminarea ambalajelor sau a alimentelor cu noul virus este posibilă, dar puțin probabilă. Există 0,01% riscul să te contaminezi prin ambalaj, iar acest procent nu are relevanță din punctul de vedere al sănătății publice. Este un risc nesemnificativ”, a explicat doctorul Alexandru Rafila, pentru Libertatea.

 

Medicul Virgil Musta este de altă părere

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Pe de altă parte, doctorul Virgil Musta este de altă părere. Medicul recomandă spălarea alimentelor cu apă și săpun, sau chiar păstrarea celor care nu sunt consumate imediat.

„Legumele și fructele pe care le cumpărăm, recomand ca înainte de consum să fie spălate foart ebine, poate chiar cu apă și săpun și să fie lăsate poate o zi doua, astfle cantitatea de virus, dacă ea există, să scadă, în așa fel încât să nu fie o cantitate de virus care să contamineze sau să producă boală”, a declarat Virgil Musta.