Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Liviu Dragnea pentru a fi eliberat din închisoare în 2021

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Liviu Dragnea pentru a fi eliberat din închisoare în 2021

Un articol de: Ramona Zaharia - 21 Aug 2020, 14:28
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Liviu Dragnea pentru a fi eliberat din închisoare în 2021 Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea Social

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, rămâne după gratii după ce Curtea de Apel i-a respins recursul la cererea de eliberare din închisoare.

El trebuie să ispăşească cel puțin 2 ani și 4 luni de detenţie, conform legislației în vigoare. Până acum, el a executat 1 an şi 4 luni din pedeapsa privativă de libertate şi poate fi eliberat, cel mai devreme, undeva pe sfârșitul lunii iulie, în anul 2021.

Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani.

Dragnea ar putea beneficia de o reducere a zilelor de închisoare având în vedere că a muncit în interiorul penitenciarului Rahova și că a participat la activități educaționale.
 

În ce condiţii poate fi eliberat din închisoare

Din punct de vedere procesual, Liberarea condiționată presupune parcurgerea a două faze – una administrativă și una judiciară. Într-o primă fază administrativă, conduita condamnatului devenit propozabil pentru liberarea condiționată este analizată de către o comisie din cadrul penitenciarului.  

Propunerea comisiei de admitere a liberării condiționate, cuprinsă într-un proces-verbal motivat, împreună cu documentele care atestă mențiunile cuprinse în procesul-verbal, se înaintează judecătoriei în a cărei circumscripție se află locul de detenție și se comunică persoanei condamnate.

În cazul în care comisia constată că persoana condamnată nu întrunește condițiile pentru a fi eliberată condiționat, în procesul-verbal întocmit se fixează un termen pentru reexaminarea situației acestuia, termen ce nu poate depăși un an.

În faza judiciară a liberării condiționate, cererea persoanei condamnate sau pro­punerea comisiei competente din penitenciar este supusă cenzurii de legalitate și de oportunitate a instanței judecătorești, care va analiza condițiile impuse de dispozițiile art. 99 și art. 100 C. pen.

Ce trebuie să facă Liviu Dragnea pentru a ieşi mai repede

Astfel, pentru a se putea dispune liberarea condiționată din executarea pedepsei cu închisoarea, trebuie îndeplinite următoarele condiții:Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

- persoana condamnată să fi executat cel puțin  două treimi din pedeapsă

-  cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
- cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
- instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Citeşte mai multe despre:   Liviu Dragnea