Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Măsurile privind asistenţa medicală instituite în contextul pandemiei de SARS-COV-2 se menţin până la 31 martie. Anunțul CNAS

Măsurile privind asistenţa medicală instituite în contextul pandemiei de SARS-COV-2 se menţin până la 31 martie. Anunțul CNAS

Un articol de: Maria Zărnescu - 04 Ian 2021, 15:04
Măsurile privind asistenţa medicală instituite în contextul pandemiei de SARS-COV-2 se menţin până la 31 martie. Anunțul CNAS Foto: pixabay.com Social

Măsruile privind asistența medicală, instituite în contextul pandemiei de COVID-19, rămân în vigoare până la data de 31 martie, a anunțat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Se menţine excepţia de utilizare a cardului pentru validarea serviciilor medicale acordate la distanţă, până la data de 31 martie 2021. Toate celelalte servicii medicale vor fi validate cu cardul de sănătate”, se precizează în comunicat de presă al CNAS.

Consulatațiile ce pot fi acordate la distanță, potrivit sursei citate, sunt consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped.

 

Biletul de trimitere nu este necesar la consultațiile în ambulatoriu de specialitate

 

Mai mult decât atât, toate consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu pot fi acordate fără trimitere de la medicul de familie.

„În urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică. Medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile”, precizează Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 

Documente care rămân valabile până la 31 martie

 A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Potrivit CNAS, Îşi menţin valabilitatea până la data de 31 martie 2021 următoarele documente, a căror valabilitate urma să expire:

  • biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare;
  • biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice;
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive - ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive;
  • deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.
  •  

Ce medicamente pot prescrie medicii de familie

 

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1 Alfa şi (**) Beta în Lista de medicamente compensate şi gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale", se arată în comunicatul de presă al CNAS.

Citeşte mai multe despre:   CNAS