Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Mihaela Bilic, adevărul despre foame și poftă! Cum putem de fapt să le facem față

Mihaela Bilic, adevărul despre foame și poftă! Cum putem de fapt să le facem față

Un articol de: Laura Vasile - 26 Dec 2020, 22:08
Mihaela Bilic, adevărul despre foame și poftă! Cum putem de fapt să le facem față Foto: Facebook Social

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a recunoscut care este „drama” cu care ne confruntăm atunci când vine vorba de mâncare. Specialistul a explicat și cum facem față la foame și cum gestionăm pofta.

„Ține mult de psihologie. Atenție, n-am știut nici eu, nu am învățat la facultatea de medicină. Deci, pot să spun că această psihonutriție, nu numai ca m-a încântat, dar mi-a schimbat viața, confirmându-mi lucruri pe care eu le simțeam instictiv.

Pofta e una – și îți dai seama că și sătul fiind, dacă vezi un aliment apetisant și-e poftă și l-ai mânca, pe când foamea este o chestiune extrem de – aș spune, prozaică -, nesuferită. Foamea este o chestiune umilitoare, teribilă, și care îți mănâncă ființa. Adică, e înjositoare. Noi, locuitorii Europei în secolul XXI, nu avem nicio șansă să o mai simțim vreodată.

Eu încurajez oamenii să descopere cum anume în corpul lor simt senzația de foame, dar ei constată cu surprindere că nu au mai simțit-o demult, și că sunt lucruri care se întâmplă la nivel de corp, dar nu de minte. Pofta e mai mult indusă de minte, pofta este foarte mult indusă de vizual, și din cauza asta, inclusiv în momentul în care încercăm un pic să ținem distanță de mâncare, tot ce ține de vizual, olfactiv, trebuie evitat.

E suficient să trecem pe lângă o brutărie, să ne miroasă a pâine proaspătă și în secunda aceea vrem să mâncăm, chiar dacă suntem sătui. Pofta este ceva ce vine pe emoție. Au fost mulți ani în care nutriționiștii au creat această noțiune teribilă, negativă – acest mâncat preventiv – adică ni s-a spus că nu e bine să aștepți să îți fie foame, mănâncă la ore fixe, nu sări peste mese.

Nici vorbă. Acest mâncat preventiv a produs un dezastru la nivel de populație. Oamenii au învățat să își ignore foamea, și au început să manânce, „pentru că trebuie”. Sațietatea poate fi ignorată ușor, foamea, nu”, a declarat nutriționistul la Digi 24.

Citeşte mai multe despre:   Mihaela BIlic