Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Ministrul Muncii a anunțat noi reguli pentru pensionarea la limita de vârstă. Iată ce trebuie să facă românii

Ministrul Muncii a anunțat noi reguli pentru pensionarea la limita de vârstă. Iată ce trebuie să facă românii

Un articol de: Maria Zărnescu - 19 Aug 2020, 12:49
Ministrul Muncii a anunțat noi reguli pentru pensionarea la limita de vârstă. Iată ce trebuie să facă românii Foto: gov.ro Social

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat o serie de noi proceduri și reguli pentru pensionarea la limita de vârstă. Începând cu data de 24 august, se va aplica un nou mecanism privind deciziile de pensionare pentru limita de vârstă. Acestea ar urma să scurteze considerabil timpul de așteptare, de la momentul împlinirii vârstei până la cel al emiterii deciziei.

Violeta Alexandru a mai menționat și faptul că face tot posibilul să scurteze timpul de așteptare la ghișeu și mai ales pentru digitalizarea caselor județene de pensii.

 

Viitori pensionari, informați din timp cu privire la noua etapă și actele necesare pentru obținerea deciziei

 

Angajatorii vor fi anunțați cu trei luni înainte că un membru al personalului urmează să împlinească vârsta de pensionare. Acesta ar trebui să fie ulterior informat și să cunoască toate procedurile și actele necesare depunerii dosarului.

Ministrul Muncii este de părere că termenul de analiză a dosarelor, la nivelul caselor județene de pensii se poate scurta considerabil, dacă documentele sunt pregătite corect și depuse din timp de către persoanele care urmează să iasă la pensie.

Mai mult decât atât, Violeta Alexandru a amintit că în perioada de timp care curge de la încetarea contractului de muncă, până la emiterea decizie de pensionare, oamenii nu au niciun venit.

Cred că termenul de analiză a dosarului de pensionare la nivelul caselor județene de pensii, în vederea emiterii deciziei de pensionare, poate fi redus considerabil dacă documentele necesare sunt pregătite temeinic, din timp, de către viitorul pensionar. La momentul întrunirii condițiilor de pensionare, vreau ca fiecare solicitant să fi fost DEJA informat despre etapa trecerii la pensie, respectiv să-și fi pregătit documentele astfel încât să se evite situațiile în care, din pricina lipsei unor documente/adeverințe, se tergiversează emiterea deciziei de pensionare. Ceea ce înseamnă pentru pensionar să trăiască, o perioadă, fără niciun venit, eventual din ultimul salariu. Cu cât Casa de pensii de care aparține întârzie eliberarea deciziei de pensionare (din orice cauză ar fi), cu atât persoana ajunge să nu mai aibă nicio resursă. Am trăit cele mai intense momente în acest mandat; pensionari care îmi spuneau, plângând, că nu mai au din ce să cumpere mâncare sau să își plătească întreținerea”, scrie ministrul Muncii pe pagina de Facebook.

 Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Dosarele pregătite și depuse din timp, o soluție pentru urgentarea deciziei

 

Ministrul Muncii susține, în postarea de pe Facebook, că a cerut Caselor de Pensii Publice să găsească un mecanism prin care să poată informa angajatorii cu privire la persoanele angajate ce urmează să împlinească vârsta de pensionare. Odată cu informarea aceștia ar putea primi și informații cu privire la actele necesare pentru depunerea dosarelor.

„Am cerut Casei Naționale de Pensii Publice să pregătească un mecanism prin care angajatorii din România vor primi o informare conținând numele și data pensionării angajaților care în următoarele 3 luni îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare. Informarea va cuprinde și lista documentelor necesare (carnet de muncă, adeverințe privind vechimea în muncă, diplome de studii, etc.) precum și link-ul de unde se pot descărca formularele necesare. 24 august este termenul de finalizare, în prezent, se lucrează la operaționalizarea acestui mecanism. Viitorii pensionari își vor putea pregăti dosarele în mod adecvat, având timp suficient la dispoziție. Nu vreau ca momentul pensionării să fie, din cauza administrației, un coșmar pentru ei. Cât ține de mine, vreau ca acest moment să fie o plăcere. Așa le doresc să le fie toată viața de pensionar, după toată munca depusă”, informează oficialul pe rețele sociale.

 

Fiecare angajator va primi un e-mail cu o Notificare despre angajatul care se pregătește să se pensioneze. Cu 3 luni...

Publicată de Violeta Alexandru pe Luni, 17 august 2020