Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Nicolae Ciucă: Primele 36 de blindate PIRANHA V urmează să fie livrate în curând Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii

Nicolae Ciucă: Primele 36 de blindate PIRANHA V urmează să fie livrate în curând Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii

Un articol de: Catinca Giosanu - 06 Oct 2020, 10:43
Nicolae Ciucă: Primele 36 de blindate PIRANHA V urmează să fie livrate în curând Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii Foto: Inquam Photos / George Călin Social

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a anunțat luni seară că primele 36 de blindate PIRANHA V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii de la Craiova. Oficialul a precizat că livrarea are loc după ce vehiculele au trecut cu bine de etapa recepției calitative la Uzina Mecanică București.

”Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine și testarea operațională, și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile.”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

 

 

După F-16 şi PATRIOT, armata recepţionează primele 36 transportoare Piranha V

 

 

Ministrul a reamintit că în august au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care va completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forţelor Aeriene, iar luna trecută Armata României a primit ”unul din cele mai eficiente şi mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele şapte pe care militarii le vor avea în înzestrare”.

”În august, au sosit din Portugalia primele două avioane F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor completa prima escadrilă de aeronave multirol a Forțelor Aeriene. Luna trecută, Armata României a primit unul din cele mai eficiente și mai bune sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune din lume, primul sistem PATRIOT din cele șapte pe care militarii le vor avea în înzestrare.”, a precizat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă şi-a arătat satisfacţia că, de acum înainte, celelalte transportoare contractate vor fi produse în România, iar mentenanţa lor se va face tot în ţară.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

„Militarilor le vor fi livrate blindatele Piranha V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională”, a mai spus oficialul.

România a cumpărat 227 de transportoare Piranha 5, din care 197 ar trebui să fie asamblate în România, la UMB, pentru aproape 900 milioane de euro. Contractul a fost semnat la începutul anului 2018, iar la începutul anului 2019, primele 36 de produse ar fi trebuit să fie livrate.

Conform reprezentanților Ministerului Apărării Naţionale, instituţia militară a semnat doar primul contract subsecvent, de 94 de vehicule, pentru care s-a plătit avansul de 111 milioane de euro.

În toamna anului trecut, MApN a penalizat firma GDELS pentru întârzierea livrării transportoarelor cu suma de 8,5 milioane de euro, conform unui anunţ al ministerului.

Piranha 5 este un mijloc blindat greu, de 30 de tone, care poate atinge viteza de 100 km/h. Va veni în şase variante de echipare, cu turele cu un tun de 30 mm şi o mitralieră de 7,62 mm, sau doar o mitralieră de 12,7 mm.

 

 

Ministrul le-a cerut militarilor să testeze transportoarele

 

 

„Le voi cere Scorpionilor Roşii să testeze toate transportoarele Piranha V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie”, a mai precizat ministrul Apărării.

Totodată, potrivit ministrului, în perioada următoare, până la sfârșitul anului 2020, Armata României va mai primi două aeronave multirol F-16 Fighting Falcon și peste două sute de autocamioane militare în diferite configurații, iar la începutul lui 2020, țara noastră urmează să primească primul sistem de rachete sol-sol HIMARS.

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ciuca,   Ministrul Apararii Nationale