Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Nivel record de aplicări online pentru slujbe, în luna iulie. Se înregistrează o creștere cu 50% față de anul trecut

Nivel record de aplicări online pentru slujbe, în luna iulie. Se înregistrează o creștere cu 50% față de anul trecut

Un articol de: Andrei Ștefan - 10 Aug 2020, 11:18
Nivel record de aplicări online pentru slujbe, în luna iulie. Se înregistrează o creștere cu 50% față de anul trecut Foto: Pixabay Social

Potrivit platformei de recrutare online eJobs, numărul de aplicări pentru noi joburi a atins un nou record în luna iulie, fiind cu 50% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Astfel, numărul de aplicări online pentru slujbe în România şi în străinătate a ajuns în luna iulie la 1,3 milioane, observându-se atât o creștere efectivă de candidaţi disponibili, cât şi a mediei cererilor depuse de aceștia.

„A crescut atât numărul mediu de aplicări pe candidat, cât şi numărul efectiv de candidaţi disponibili. Astfel, în iulie au fost 142.000 de candidaţi care şi-au căutat un job la noi pe platformă. Dintre aceştia, aproape 33.000 au fost candidaţi noi, care nu au avut până acum cont pe eJobs şi care, cel mai probabil, în ultimii ani nu au fost interesaţi de schimbarea jobului. Numărul de candidaţi noi este cu 20% mai mare decât în luna iunie”, a afirmat Bogdan Badea, CEO eJobs România, citează Ziarul Financiar.

 

Pentru ce domenii au aplicat românii pe internet

 

Domeniul vânzărilor atrage în continuare cel mai mare număr de aplicări din partea românilor, urmat de relaţii clienţi / call center, administrativ / logistică, back office, financiar / contabilitate şi internet / e-commerce, se arată în analiza efectuată de eJobs.

Majoritatea aplicărilor au venit din partea candidaţilor din Bucureşti și Cluj, dar și din Timiş, Braşov, Iaşi, Constanţa şi Prahova.

 

Cum a afectat pandemia de coronavirus locurile de muncă ale românilor

 NEWS ALERT! Fanii lui au primit vestea ca pe un mare ŞOC! A MURIT din cauza noului CORONAVIRUS

Pandemia de coronavirus a atras o criză majoră și pe teritoriul țării, cauzată de sistarea activității economice în perioada stării de urgență.

Ministerul Muncii precizează într-un răspuns pentru B1.RO că în perioada stării de urgență (16.03.2020 – 15.05.2020), numărul persoanelor care au intrat în șomaj tehnic este de 1.234.356.

Potrivit Ministerului, această cifră reprezintă contractele de muncă suspendate în perioada menționată pentru temeiul legal reprezentat de art. 52 alin. (1) litera c) din Codul muncii (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare).

Efectele ridicării stării de urgență și înlocuirea cu starea de alertă au fost majore asupra șomajului tehnic, astfel, din datele furnizate de Ministerul Muncii, doar 42.636 de contracte au fost suspendate la data de 30.07.2020, pentru temeiul legal reprezentat de art. 52 alin. (1) litera c) din Codul muncii (în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare).

În ceea ce privește situația numărului de șomeri înregistrați în România, în perioada ianuarie - iunie 2020, aceasta se prezintă în felul următor, din datele înregistrate de ANOFM: 258.917 în luna ianuarie, 256.743 în luna februarie, 250.882 în luna martie, 251.944 în luna aprilie, 249.635 în luna mai, 260.667 în luna iunie. Prin urmare, numărul șomerilor înregistrați nu a crescut semnificativ în România, în perioada stării de urgență și a rămas similar cu datele valabile pentru perioada anterioară stării de urgență.

 

Măsuri de sprijin pentru firme și angajați

 

Vineri, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care include mai multe măsuri de susținere a angajaților și patronilor afectați de criza generată de coronavirus, reglementând posibilitatea reducerii timpului de muncă și încurajarea telemuncii.

De asemenea, s-a mai prevăzut acordarea unor indemnizații pentru zilieri și muncitorii sezonieri.

Potrivit Ministerului Muncii, Guvernul a dat posibilitatea patronului să reducă, în perioada de stare de urgență/alertă/asediu, timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual, cu reducerea corespunzătoare a salariului. Reducerea timpului de muncă se stabilește pentru o perioadă de cel puțin cinci de zile lucrătoare consecutive.

„Pe această perioadă salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de legea bugetului asigurărilor sociale”, explică Ministerul, într-un comunicat transmis vineri seară.

Sumele se plătesc de angajator și se decontează ulterior de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din bugetul asigurărilor de șomaj.

Totodată, zilierii din domeniile afectate de criză primesc de la stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Sumele vor fi plătite de beneficiarii lucrărilor, urmând ca acestea să fie decontate prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene.