Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Noua Casă vs. Prima Casă. Principalele diferențe dintre cele două programe de sprijinire a pieței imobiliare

Noua Casă vs. Prima Casă. Principalele diferențe dintre cele două programe de sprijinire a pieței imobiliare

Un articol de: Andrei Vlad - 07 Sep 2020, 16:44
Noua Casă vs. Prima Casă. Principalele diferențe dintre cele două programe de sprijinire a pieței imobiliare Foto: Sam Swellis (Unsplash.com) Social

Guvernul condus de către Ludovic Orban a reinventat programul „Prima Casă". Noul program se numește „Noua Casă" și vine cu schimbări semnficative. 

Prima diferență se referă la suma pentru care se obține creditul. În cazul noului program, limita pentru achiziționarea unei locuințe este de 140.000 de euro, pentru imobilele cu o vehime de maxim 5 ani, iar pentru imobilele vechi, pragul este de 70.000 de euro. La programul vechi, suma maximă de finanțare era de 70.000 de euro, indiferent de cât de veche era locuința. 

 

Noua Casă vs Prima Casă. Deosebiri și asemănări

 

O altă schimbare se referă la avansul minim. La „Noua Casă", avansul minim pentru locuințele noi este de minim 15% din prețul de achiziție și 5% pentru celelalte tipuri de locuințe. Avansul la „Prima Casă" era de minim 5%, indiferent de imobilul pentru care se optează. 

În cadrul noului program s-a introdus posibilitatea de refinanțare a creditelor „prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului" - OUG 60/2009. 

În schimb, există și asemănări între cele două programe. De exemplu, nu există o limită de venituri impusă pentru familii.

Citeşte mai multe despre:   Prima Casa,   Noua Casa,   Guvernul Romaniei