Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Pastila care împiedică transmiterea virusului COVID-19. Când ar putea fi disponibilă

Pastila care împiedică transmiterea virusului COVID-19. Când ar putea fi disponibilă

Un articol de: Beatris Ionita - 12 Ian 2021, 08:34
Pastila care împiedică transmiterea virusului COVID-19. Când ar putea fi disponibilă Sursă foto: Pixabay Social

Cercetătorii austrieci de la Universitatea din Grazau au dezvoltat o pastilă care ar putea împiedica transmiterea noului coronavirus. Medicamentul le-ar putea fi adminstrat persoanelor deja infectate și ar trebui să inactiveze coronavirusurile din cavitatea bucală, rupând asftel lanțul transmiterii. 

Pastila care se dizolvă în gură are la bază un principiu cunoscut, deja utilizat în tratamentul anti-coagulant. Acționează ca un fel de capcană întinsă virusului, îl păcălește - după cum explică specialiștii.

"Virusul are nevoie de două puncte de sprijin pentru a invada un organism. Pe de o parte, receptorul ACE2, clasic, dar pe lângă acesta are nevoie de încă unul, îl numim co-receptor. Noi venim şi i-l propunem virusului într-o formă solubilă, virusul îl primește, este înconjurat de co-receptor, apoi crede că a ajuns la punctul de sprijin corect, nu mai pătrunde și astfel își pierde capacitatea de infectare", a explicat cercetăorul Andreas Kungl, potrivit steiermark.orf.at.

Dacă totul merge bine, pastilele ar putea fi disponibile în cel mult 6 luni. În acest moment, specialiștii testează cât durează protecția pe care o oferă și cât de mult ingredient activ trebuie să fie conținut într-o tabletă.

Următorul pas este testarea medicamentului pe oameni.
„Vom face studii clinice, vrem să le oferim pacienților cu Covid aceste pastile, vom colecta apoi saliva de la acești pacienți și vom vedea dacă este încă infecțioasă", au declarat cercetătorii, potrivit sursei citate. 

Chiar dacă va fi aprobat, nu va înlocui vaccinarea, deoarece li se administrează numai celor bolnavi și e menit doar să prevină transmiterea, nu să și protejeze împotriva infecției.

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   medicament,   cercetare