Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Presa italiană acuză corupţia dintr-o vamă din Galaţi: „3.000 de euro mită la un autocar” şi cale liberă spre Europa

Presa italiană acuză corupţia dintr-o vamă din Galaţi: „3.000 de euro mită la un autocar” şi cale liberă spre Europa

Un articol de: Ramona Zaharia - 07 Aug 2020, 15:24
Presa italiană acuză corupţia dintr-o vamă din Galaţi: „3.000 de euro mită la un autocar” şi cale liberă spre Europa Social

Cotidianul „Il Giornale” acuză că cetăţenii din Republica Moldova care tranzitează România ocolesc măsurile de prevenire a pandemiei de COVID-19, mituind vameşii. Oficialii români neagă însă acuzaţiile, potrivit Adevărul.

Cotidianul italian a publicat zilele trecute un amplu articol despre o presupusă reţea de infracţionalitate internaţională, care contra unor şpăgi mici, dar numeroase, reuşeşte să treacă mii de oameni zilnic peste frontierele din partea estică şi centrală a Europei, ocolind toate măsurile de prevenire a pandemiei de Covid-19. 

 

Şpagă la poarta de intrare în UE


În sprijinul afirmaţiilor publicaţia citează o serie de martori cu cetăţenie moldovenească şi afirmă că este vorba de un fenomen, nu doar de cazuri izolate, iar sumele care ajung în buzunarele vameşilor de la Giurgiuleşti, judeţul Galaţi (în fapt, poarta de intrare în Uniunea Europeană) fiind fabuloase.

„Acest trafic ilicit nu este în niciun caz ascuns, dimpotrivă, are o publicitate explicită.«Transport pasageri si colete» poate fi citit atât pe unele pagini de Facebook, cât şi pe cărţi de vizită distribuite între cetăţeni, completate cu numere de telefon (italiene şi moldoveneşti) şi rute ilustrate, ca într-un fel de agenţie de turism. Destinaţii obişnuite în «Cizmă» sunt nu numai Roma, ci şi Milano, Trento, Padova, Treviso şi Belluno. Pentru a putea folosi serviciul sunt suficienţi 100 de euro”, scrie Il Giornale.

 

...după ce intri în Europa nu există niciun alt filtru

Şoferii de autocare recunosc că afacerea le merge din plin câtă vreme din cauza pandemiei cursele aeriene dintre România şi Italia sunt suspendate. „«Suntem aici toată sâmbătă şi duminică până la 14:00», spune unul dintre şoferi, cu relativ calm. «Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul putem intra». Toate la preţuri accesibile. «100 de euro, iar persoana rămâne aici, puteţi plăti şi la sosire. Plecăm miercuri din centrul oraşului Chişinău, după 36 de ore ajungem la Roma, Anagnina, între 14:00 şi 8:00», explică unul dintre transportatori.

Singurul obstacol posibil întâlnit de călători, după cum am menţionat anterior, poate fi doar  controlul la frontiera Giurgiuleşti, la graniţa Moldovei cu România, dar unii vameşi acceptă bani pentru a trece cu vederea încălcarea. «Pot fi 50 de euro, dar şi mai mult, depinde de agent şi de cât de mult decide şoferul să pună în buzunar. Vorbim despre cel puţin 3.000i de euro care intră în buzunarele ofiţerului vamal la fiecare autocar. Şi după ce intri în Europa nu există niciun alt filtru, autobuzele nu sunt niciodată oprite»”, au dezvăluit o serie de călători ziariştilor de la publicaţia citată.

 

Vameşii români neagă auzaţiile
 

Autorităţile române consideră incorecte informaţiile transmise de presa italiană, categorisindu-le „bazate pe informaţii false şi exagerări”. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani  nu mai puţin de 7 angajaţi din punctul de trecere a frontierei Giugiuleşti (lucrători ai Poliţiei de Frontieră sau angajaţi ai Direcţiei Vamale) au fost investigaţi în dosare legate de infracţiuni de corupţie. Patru dintre acestea dosare penale s-au soldat cu trimiterea în judecată, iar în două dintre ele s-a ajuns deja la condamnări, potrivit Adevărul.
 

UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Citeşte mai multe despre:   Stiri Galati