Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Recensământul populației a fost amânat. Din cauza pandemiei, va avea loc în 2022

Recensământul populației a fost amânat. Din cauza pandemiei, va avea loc în 2022

Un articol de: Beatris Ionita - 06 Ian 2021, 15:07
Recensământul populației a fost amânat. Din cauza pandemiei, va avea loc în 2022 Foto: pixabay Social

Recensământul populației din România, care trebuia să se desfăsoare în februarie 2021, va fi amânat până în 2022, din cauza riscurilor pe care le presupune colectarea de informații la domiciliu, în contextul pandemiei de COVID-19. 

Printre motivele care au dus la amânarea procesului este și faptul că multe persoane sunt în izolare sau în carantină instituționalizată și recenzorii s-ar putea îmbolnăvi ușor,

„Nu era indicat ca în această etapă să mergem, chiar și la o mică parte din populație să culegem aceste date pe teren la ușa fiecărei locuințe”, a declarat Andrei Tudorel, președintele Institutului Național de Statistică din România, pentru  Digi24.

De anul viitor, datele vor fi colectate și priin intermediul unei platform online.

 

Cum se va desfășura recenzarea populației

 

În prima etapă, angajații INS, vor colecta datele din diverse surse. În cea de-a doua etapă, locuitorii vor putea accesa o platformă online unde vor completa date personale cum ar fi de exemplu religia, iar în mediul rural primăriile îi vor ajuta pe oameni.

În cea de-a treia etapă, persoanele care nu au compeltat datele online vor fi contactate la domiciliu.

Dacă până acum se apela la formulare scrise și recenzorul completa datele capului gospodăriei, și era o a doua etapă transcriere în baza de date, de data aceasta recenzorul vine cu o tabletă”, a declarat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

O zi liberă pentru a participa la recensamânt

 

Angajații care se vor autorecenza vor avea o zi liberă. Pentru a beneficia de aceasta, fiecare angajat în parte va trebui să facă dovada că a participat la recensământ, prin intermediul unui cod de confirmare ce va fi generat la încheierea cu succes a autorecenzării online. Odată prezentată această dovadă necesară, angajatorii vor trebui să le acorde o zi liberă plătită, în termen de cel mult un an.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   recensământ 2021,   amanare,   2022