Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Reguli noi pentru salariați. Această categorie de angajati ar putea fi scutită de la plata impozitului pe venit

Reguli noi pentru salariați. Această categorie de angajati ar putea fi scutită de la plata impozitului pe venit

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 02 Sep 2020, 21:59
Reguli noi pentru salariați. Această categorie de angajati ar putea fi scutită de la plata impozitului pe venit Social

O nouă propunere legislativă, adoptată astăzi de către senatorii prevede scutirea de taxe pe venit a șoferilor profesioniști, de TIR și autocare. Inițiativa a fost depusă de mai mulți parlamentari PSD și prevede și reducerea contribuțiilor la sănătate cu 3,75 %, până în 2028, informează Digi24.

În expunerea de motive se arată faptul că în sectorul transporturilor, în România, nu au existat facilități de care șoferii să beneficieze, în condițiile în care țara se confruntă cu un deficit de personal în acest segment.

Pentru aceast proiect de lege, Senatul este prima cameră sesizată, iar camera Deputaților va fi for decizional.

 „Șoferii profesioniști din România se formează în țară noastră, în întreprinderile de la noi și migrează spre țările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeași mare problemă, a deficitului de conducători auto profesioniști, este semnalată și în țara noastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în propunere, potrivit sursei citate.

 

Șoferii de TIR ar putea fi scutiți de impozitv pe venit

 

Una dintre soluții se pare că ar fi scutirea acestora de impozitul pe venit.

„O primă măsură de facilitare și de suport care trebuie și poate fi acordată este modificarea legislativă care propane ca, asemenea persoanelor care lucrează în induslria IT, și șoferii profesioniști din România să beneficieze de subvenționarea impozitului pe venit. (...) în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezenței legi și data de 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5*, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 se reduce cu 3,75 puncte procentuale”, se explică în document, potrivit sursei citate mai sus.

Potrivit proiectului de lege, categoriile scutite de plata taxelor și care vor beneficia de o reducere la contribuțiile de asigurări sociale, până în 2028, sunt: șoferii de transport de persoane, inclusiv transport public și șoferii de transport marfă.Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune