Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social România are unul dintre cele mai mari procentaje de tineri care încă locuiesc cu părinții. La ce vârstă pleacă de acasă alți europeni

România are unul dintre cele mai mari procentaje de tineri care încă locuiesc cu părinții. La ce vârstă pleacă de acasă alți europeni

Un articol de: Roxana Mirea - 15 Aug 2020, 20:55
România are unul dintre cele mai mari procentaje de tineri care încă locuiesc cu părinții. La ce vârstă pleacă de acasă alți europeni sursa Foto: pixabay Social

Tinerii din România preferă să locuiască cu părinții. Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), țara noastră are unul dintre cele mai mari procente de tineri care încă nu au părăsit casa părintească. Mai exact, 41% dintre tineri cu vârste de pănă la 34 de ani locuiesc cu părinții.

 

Femeile pleacă mai devreme de acasă decât bărbații

 

În ceea ce privește procentajul referitor la tinerii din România care încă locuiesc cu părinții, țara noastră ocupă, la acest capitol, locul al zecelea în clasamentul ţărilor membre UE (realizat pe baza datelor disponibile în anul 2019 şi 2018), potrivit adevărul.ro.

Însă, există o diferență destul de mare între bărbați și femei. 54% dintre bărbaţii români de până la 34 de ani stăteau în casa părintească, în vreme ce, în cazul femeilor, ponderea se situa la mai puţin de jumătate, anume la 26,4%.

Totuși, țara noastră nu este unică în ceea ce privește acest aspect. În aproape toate statele membre ale Uniunii Europene fetele obișnuiesc să plece mai devreme de lângă părinți decât băieții. În România, cea mai mare diferență dintre genuri se înregistra în anul 2019.

Cu toate acestea, nu este o regulă general valabilă că băieții mai pleacă târziu din casa în care au crescut. Excepție este Luxemburg, unde media de vârstă pentru băieţii care pleacă de acasă este de 20 de ani, iar a fetelor, de 20,3 ani.

Părăsirea „cuibului” de către un tânăr depinde de mai mulți factori, cum ar fi implicarea într-o relație sau de studii. Pe lângă acesta, alți factori importanți sunt independenţa financiară, condiţiile de pe piaţa muncii, accesibilitatea condiţiilor de locuit, dar şi particularităţile culturale.

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Care sunt țările membre UE în care tinerii pleacă cel mai devreme de acasă

 

În statele membre ale UE, procentul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani care încă locuiau cu părinţii lor în 2019 varia de la mai puţin de 10% în Danemarca (4%), Finlanda (4,8%) şi Suedia (5,7%), la mai mult de jumătate în Slovacia (56,4%, datele din 2018), Grecia (57,8%) şi Croaţia (62%).

Tinerii din ţările din nordul Uniunii Europene pleacă cel mai devreme de acasă: Suedia (17,8 ani), Danemarca (21,1 ani), Finlanda (21,8 ani), apoi din Luxemburg (20,1 ani), Estonia (22,2 ani), Franţa (23,6 ani), Germania şi Olanda (ambele cu 23,7 ani), iar cel mai târziu tinerii din ţările din sudul UE: Croaţia (31,8 ani), Slovacia (30,9 ani), Italia (30,1 ani), Bulgaria (30 de ani), Malta (29,9 ani), Spania (29,5 ani), Portugalia (29 de ani) şi Grecia (28,9 ani).

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana