Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Studiu: O nouă complicație provocată de COVID-19. Pacienții cu forme grave sunt în pericol să-și piardă vederea

Studiu: O nouă complicație provocată de COVID-19. Pacienții cu forme grave sunt în pericol să-și piardă vederea

Un articol de: Beatris Ionita - 16 Feb 2021, 20:43
Studiu: O nouă complicație provocată de COVID-19. Pacienții cu forme grave sunt în pericol să-și piardă vederea Sursa Foto: Anna Shvets/ Pexels Social

Noul coronavirus afectează și vederea, spun medicii. Mai multi pacienți au fost diagnisticați cu anomalii semnificative ale ochilor, dobândite în urma formelor grave de COVID-19. 

Studiul s-a desfășurat în Franța, iar pacienții au fost supuși unor examinări de rezonanţă magnetică (RMN). Cercetarea semnalează că, deşi coronavirusul atacă în principal plămânii, acesta poate fi asociat şi apariţiei unor afecţiuni oculare, precum conjunctivita sau retinopatia, care pot provoca pierderea vederii.

Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular, potrivit eurekalert.org.

Opt dintre aceşti nouă pacienţi au necesitat internare la ATI în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Dar toţi cei nouă aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală, iar opt dintre ei aveau noduli la ambii ochi.

Medicii care au efectuat studiul notează cu nu sunt cunoscute mecanismele care conduc la formarea acestor noduli, dar ei presupun că ar putea avea legătură cu inflamaţia cauzată de virus. Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă observată la pacienţii care au stat mult timp la ATI intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie.

Această cercetare vine în sprijinul altor investigaţii care susţin că boala COVID-19 are consecinţe mai severe în cazul persoanelor care au şi alte probleme de sănătate, cum ar fi diabet, obezitate și hipertensiune arterială.

Cercetătorii recomandă oftalmologică a tuturor pacienţilor care au avut forme grave de COVID-19, printre investigaţiile pe care le recomandă numărându-se examenul fundului de ochi şi tomografia în coerenţă optică.

Citeşte mai multe despre:   studiu clinic,   Covid-19,   complicatii,   Franța