Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Un lac de peste 850 de hectare, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat

Un lac de peste 850 de hectare, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat

Un articol de: Catinca Giosanu - 11 Aug 2020, 22:25
Un lac de peste 850 de hectare, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat Sursa Foto: News.ro Social

Un lac de peste 850 de hectare din judeţul Constanţa, aflat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a secat, flora şi fauna din zonă fiind grav afectate. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) este de părere că secarea completă a lacului Nuntaşi  ar fi putut fi evitată. Reprezentanții ABADL dau vina pe faptul că mai multe canale care asigură tranzitarea apei în alte două lacuri şi acesta nu au fost decolmatate la timp.

 

 

Bogdan Bola: ”Lacul Nuntași din Dobrogea este secat în proporţie de 95%”

 

 

Reacția directorului ABADL, Bogdan Bola, nu a întârziat să apară. Acesta a postat pe una dintre cele mai cunoscute rețele de socializare mai multe date despre secarea acestui lac. 

“Aşa arată acum lacul Nuntaşi din Dobrogea, care avea o suprafaţă totală de 851 de hectare de luciu de apă. Astăzi, în mai puţin de două luni, este secat în proporţie de 95%...Lacul Nuntaşi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării (ARBDD), precum şi lacurile adiacente - Sinoe şi Histria. ARBDD se ocupă de îngrijirea şi exploatarea în condiţii normale a acestor lacuri. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, a scris Bogdan Bola, pe pagina sa de Facebook.

 

 UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Directorul ABADL pune totul în seama diferenţei de nivel dintre lacul Nuntaşi şi lacul Histria

 

 

De asemenea, a precizat că Primăria Istria a notificat Prefectura Constanţa cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntaşi. Bola a menţionat că specialiştii ABADL monitorizează periodic lacul Nuntaşi privind calitatea apei şi potenţialul ecologic pentru Comisia Europeană pentru a se cunoaşte evoluţia lui de la an la an, iar ultima monitorizare a avut loc în aprilie 2020.

“Menţionez faptul că acest fenomen extrem a avut ca factor şi diferenţa de nivel dintre lacul Nuntaşi şi lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele. (…) Fenomenul s-a mai manifestat parţial în anii trecuţi, însă este pentru prima dată când lacul Nuntaşi a secat complet. Astfel, fauna şi flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului”, a mai spus directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, conform agenției de presă News.ro.

În plus, oficialul a declarat că miercuri va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, administratorul lacului, şi ai Primăriei Istria. El a explicat că ABADL va putea acţiona doar în cazul în care cei de la Rezervaţie vor solicita acest lucru. 

“În cazul în care ni se va solicita şi după discuţiile cu colegii mei, ne vom putea organiza eficient şi vom putea acţiona pe lac chiar în decursul acestei săptămâni. Eforturile noastre vor fi condiţionate însă de fenomenele meteo - seceta hidrologică. Sperăm doar că în perioada de toamnă şi iarnă, vremea din Dobrogea să fie bogată în precipitaţii. Planul nostru este simplu: ABADL va trebui să intervină de urgenţă pentru decolmatarea canalelor care asigură secţiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria şi până la Nuntaşi. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri şi întreţinerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă”, a mai relatat Bogdan Bola.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Delta Dunării