Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Social Violeta Alexandru a finalizat actul normativ pentru modernizarea relaţiilor din câmpul muncii. Folosirea semnăturii electronice la contractele de muncă, printre prevederi

Violeta Alexandru a finalizat actul normativ pentru modernizarea relaţiilor din câmpul muncii. Folosirea semnăturii electronice la contractele de muncă, printre prevederi

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 14 Oct 2020, 08:30
Violeta Alexandru a finalizat actul normativ pentru modernizarea relaţiilor din câmpul muncii. Folosirea semnăturii electronice la contractele de muncă, printre prevederi Social

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că a finalizat actul normativ ce vizează modernizarea relațiilor de muncă. Printre altele, acesta prevede folosirea semnăturii electronice la începerea și încetarea contractului individual de muncă și păstrarea documentelor în arhivă electronică.

 

Ministrul Violeta Alexandru a finalizat actul normativ ce vizează modernizarea relaţiilor de muncă

 

Ministrul liberal al Muncii a anunțat, la finalul unor discuții cu sindicatele și patronatele, că a finalizat actul normativ ce prevede modernizarea relațiilor din câmpul muncii.

Ce prevede actul normativ pentru modernizarea relaţiilor de muncă:

  • se va putea folosi semnătura electronică atât la semnarea cât și la modificarea sau încetarea Contractului Individual de Muncă;
  • se va putea folosi semnătura electronică la instructajul SSM inclusiv în cazul telemuncii;
  • documentele se vor putea păstra în arhivă electronică;
  • activitatea telesariatului, care nu va mai fi obligat să menționeze locul în care prestează activitatea, se va putea verifica prin mijloace electronice;
  • telesalariatul își va putea folosi propriul laptop/echipament pentru desfășurarea muncii, prin acordul părților;
  • angajatorul nu va mai fi obligat să răspundă pentru condițiile de muncă alese de către telesalariat.

„Las actul normativ în transparență pentru alte observații dar sunt suficient de încăpățânată să îl duc până la capăt indiferent de obstacole”, a ținut să sublinieze ministrul, într-o postare pe Facebook.

Aceasta a mai precizat că va exista o perioadă de tranziție în care se va mai putea folosi semnătura olografă. Totuși, ea a subliniat că România trebuie să ardă etapele și să se modernizeze rapid deoarece rămâne în urmă față de alte țări europene.

 

Ministrul Muncii vizează schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante

 

Violeta Alexandru a precizat că a venit cu acest act normativ după ce „am dedicat mult timp rezolvării problemelor pensionarilor”.
Recent, ea  i-a cerut Președintelui Casei Naționale de Pensii să opereze schimbări la nivelul conducerii unităților neperformante.

„Am depășit perioada acestor explicații. I-am sprijinit și încurajat să își rezolve parte din problemele cu care se confruntau tocmai pentru a aduce la zi dosarele de pensii. Astăzi, în ciuda acestor eforturi, nu se văd rezultatele”, s-a plâns ea.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Alexandru a dat exemple negative situațiile din Alba, Bihor, Vâlcea, Neamț, Hunedoara – Petroșani, Giurgiu, Gorj și toate sectoarele din București. „Toate termenele de înțelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanță în folosul cetățeanului, este mai bine să se retragă”.

În plus, la finalul lunii trecute, ministrul Muncii a anunțat adoptarea, într-o ședință de Guvern, a ordonanței prin care se instituie posibilitatea “cumpărării de vechime” pentru persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea obținerii unei pensii pentru limită de vârstă.

Violeta Alexandru a susținut atunci că perioada de asigurare este de cel mult șase ani, iar suma minimă este de 558 lei/lună. Plata se poate face fie direct la casa județeană de pensii, fie prin transfer bancar în contul indicat de casa județeană. Cei interesați pot cumpăra vechime în contil anilor trecuți până la 31 august 2021, semnând cu casa județeană de pensii un contract de asigurare socială în care va menționa perioada în care nu a fost asigurată în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de asigurări sociale în țară sau în străinătate