Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Ce este ASL, boala cu care fusese diagnosticat Marian Cisovsky, fostul fundaș al Poli Timișoara

Ce este ASL, boala cu care fusese diagnosticat Marian Cisovsky, fostul fundaș al Poli Timișoara

Un articol de: Andrei Vlad - 29 Iun 2020, 13:29
Ce este ASL, boala cu care fusese diagnosticat Marian Cisovsky, fostul fundaș al Poli Timișoara Sport

Marian Cisovsky, fostul fotbalist de la Poli Timișoara, a murit ieri, la vârsta de 40 de ani, după ce fusese diagnosticat în 2014 cu ASL - scleroză laterală amiotrofică. 

Marian Cisovsky a decedat la vârsta de 40 de ani. El și-a încheiat cariera la Viktoria Plzen, după care, pentru sportivul slovac au urmat ani buni de suferință. 

 ALERTĂ ÎN SHOWBIZ! ULTIMELE DECLARAȚII ALE LUI MARCEL PAVEL DESPRE CORONAVIRUS

Ce este ASL, boala cu care fusese diagnosticat Marian Cisovsky, fost fotbalist al Poli Timișoara


ASL este o boală ce se manifestă prin atrofierea mușchilor, inclusiv ai feței. Celulele nervoase sunt atacate, ceea ce face ca în timp, orice mișcare simplă să se transforme într-o provocare din ce în ce mai mare, iar apoi, imposibilă. 

Aproximativ 5-10% dintre cazurile de ASL sunt ereditare, iar 90% dintre pacienții adulți care suferă de această afecțiune nu au antecedente în familie. 

Anual, între 5.000 și 6.000 de cazuri de ASL sunt diagnosticate. Afecțiunea este cu 20% mai des întâlnită în rândul bărbaților, iar peste 90% dintre cei afectați sunt caucazieni. În general, persoanele vârstnice, cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani sunt diagnosticate cu ASL, însă asta nu este o regulă. Bărbatul care a lansat „Ice Bucket Challenge", în 2012, avea 29 de ani. De asemenea, celebrul om de știință Stephen Hawking a primit verdictul dur la vârsta de 21 de ani. 

Simptomele ASL apar treptat, subtil și se manifestă timp de câțiva ani. În prezent, nu a fost găsit un medicament care poate trata această boală. Majoritatea bolnavilor de ASL mor de insuficiență respiratorie. 

 

Marian Cisovsky, jucător de bază la Poli Timișoara


Marian Cisovsky a fost piesă de bază la Poli Timișoara. A jucat în perioada 2008-2011 pentru bănățeni, unde a făcut cuplu în centrul defensivei cu togolezul Dare Nibombe. Dusan Uhrin a fost cel care l-a adus pe slovac în România. 

„L-am adus pe Marian în România, din Slovacia, unde juca pe postul de mijlocaș. L-am transformat în fundaș și a devenit imediat titular în campionatul românesc.

Apoi ne-am regăsit la Plzen, când știam deja că începe ceva pentru Marian. Din nefericire, veștile nu erau unele favorabile.

Îi cunoșteam întreaga familie, așa că am fost afectat serios. O veste teribilă! Marian a fost un fotbalist și un om excelent, inteligent. Nu am nimic de rău de spus despre el. Am fost devastat", a declarat Uhrin, pentru isport.cz.

Inter Bratislava, MSK Zilina, Petrzalka, Timișoara și Plzen sunt echipele la care a jucat fotbalistul. De asemenea, Marian Cisovsky a bifat și 15 apariții pentru echipa națională a Slovaciei.

 

Citeşte mai multe despre:   Marian Cisovsky,   ASL,   Poli Timisoara,   boli