?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Cine este Iulia Dumanska, cea care a 'închis' poarta naţionalei de handbal în meciul cu Norvegia. Ucraineanca iubeşte România mai mult decât românii: 'Am cumpărat un tricolor şi...' (FOTO)

Cine este Iulia Dumanska, cea care a 'închis' poarta naţionalei de handbal în meciul cu Norvegia. Ucraineanca iubeşte România mai mult decât românii: 'Am cumpărat un tricolor şi...' (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 06 Dec 2018, 15:05
Foto: Handbal Feminin / Facebook Sport

Naţional de handbal feminin a României a învins categoric, miercuri, formaţia Norvegiei, în ultimul meci al grupei D a Campionatului European din Franţa.
Printre jucătoarele noastre care s-au evidenţiat se numără şi portăriţa Iulia Dumanska, ucraineanca care apără şi poarta echipei SCM Rm. Vâlcea.

Iulia a avut parade formidabile în jocul cu norvegiencele (31-23), reuşind practic să "închidă" poarta, iar România a obţinut prima victorie la un Euro contra scandinavelor dupa 18 ani. 

(Foto: Handbal Feminin / Facebook)

Povestea portăriţei este una cu totul specială. Handbalista provine dintr-o familie de sportivi, iar soții Marta au adus-o în 2011 la clubul băimarean CS Marta, unde tânăra ucraineancă a devenit rapid liderul echipei sale. 

Potrivit libertatea.ro, ea a învățat în trei luni limba română și şi-a dorit chiar din prima clipă să obţină cetăţenia română. 
Iulia își agățase tricolorul de ghiozdan, îl pusese și în cameră și își făcuse, simbolic, un buletin românesc. 

În 2011, pe când avea 15 ani neîmpliniţi, tânăra a venit în România cu echipa sa și a evoluat la un turneu internațional din ţara noastră. În acelaşi an, soții Ioana și Ioan Marta au convins-o să se legitimeze la Clubul Sportiv Marta Baia Mare. 

„Când am venit prima oară în România eram un copil mic, fără parinți alături, nu știam limba româna și vorbeam cu ceilalți în limba engleza. M-a ajutat Tudor Marta, pe care eu îl consider «fratele» meu, m-au ajutat doamna și domnul Marta. În fiecare seară, după antrenamente, încercam să citesc și să scriu câte ceva în limba română. În trei luni am învățat limba. Primul meu cuvânt a fost «brațe», deoarece sunt portar și tot timpul trebuia să vorbesc cu fetele din apărare. Alte cuvinte pe care le-am învațat printre primele au fost «mută» și «pivot»”, a povestit handbalista.

„Când am venit prima oară în România am auzit că, dacă am cetățenie ucraineană, pot primi și cetățenia română. Asa că din prima zi mi-am dorit să devin cetățean roman. Am cumparat un tricolor și mi-am pus o bucățică din el pe ghiozdan, iar alta în cameră”, a mărturisit portăriţa.  

(Foto: libertatea.ro)

Iulia a primit cetățenia română în 2016. 
„Scria perfect gramatical, dar cu pronunția era mai dificil. În momentul în care și-a propus să ia cetățenia, își agățase tricolorul la ghiozdan. Avea și buletin făcut pe calculator. Ne zicea că e deja româncă”, își amintește Ioana Marta

După ce a primit cetăţenia română, Iulia Dumanska a putut să fie chemată la echipa naţională, iar în 2016 a bifat primele selecţii la „tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. 

(Foto: Yuliya Dumanska / Facebook)

Tot în 2016, handbalista a ajuns şi la echipa mare, unde a reuşit să bifeze 14 selecţii până în prezent şi alături de care a evoiluat la Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, în decembrie 2017. 
 

Citeşte mai multe despre:   Iulia Dumanska,   Romania,   Norvegia ,   SCM Rmnicu Valcea,   Ucraina,   Marta
 
 
 
Loading...