Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Exercițiile de 10 absolut ale Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Montreal. Imaginile care au intrat în istoria sportului mondial

Exercițiile de 10 absolut ale Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Montreal. Imaginile care au intrat în istoria sportului mondial

Un articol de: Traian Avarvarei - 09 Noi 2020, 19:21
Exercițiile de 10 absolut ale Nadiei Comăneci la Olimpiada de la Montreal. Imaginile care au intrat în istoria sportului mondial Foto: Hepta Sport

Pe 18 iulie 1976, o fetiţă de 14 ani uimea lumea sportului cu o performanţă greu de egalat: nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. De șapte ori a obținut Nadia Comăneci scorul perfect, câştigând trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și una de bronz (sol) la această ediție a Jocurilor Olimpice.

 

Olimpiada de la Montreal: Nadia Comăneci – primul 10 din istoria gimnasticii

 

 

La Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria competiţiei, la gimnastică. Tabela electronică a afişat 1.00, deoarece nu putea arăta nota maximă.

Nadia obţinuse mai multe note de zece în concursurile premergătoare Jocurilor Olimpice din 1976. La Montreal, însă, situaţia era cu totul alta. În joc erau medaliile olimpice. Şi nimeni nu se gândea că, în condiţiile în care miza era uriaşă, o gimnastă poate să-şi învingă emoţiile şi să fie perfectă, scrie Historia.

Pentru a ajunge la exerciţiile pe care le-a executat ireproşabil, la Montreal, la JO din 1976, Nadia a trudit din greu. Până la 9 ani, a făcut zilnic câte două ore de antrenament. După aceea, norma a crescut la trei ceasuri, iar de la 12 ani a fost nevoită să suplimenteze.

"Tracţiunea în braţe de la paralele atingea uneori 250 de kilograme. Un copil neantrenat s-ar fi desprins literalmente din articulaţiile umerilor", a explicat Martha Karolyi, potrivit sursei citate.

Complexitatea exerciţiului pe care Nadia îl executa la paralele era ilustrată de faptul că el cuprindea 13-14 elemente, dar era alcătuit din combinarea a 150.

20.000 de repetări, la antrenamente i-au fost necesare Nadiei pentru a face perfect saltul lateral flick-flack la bârnă!

Nadia Comaneci, nota 10 la paralale la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

În cartea sa „Nadia”, Ioan Chirilă a găsit cele mai potrivite cuvinte care să exprime ce a însemnat Nadia Comăneci pentru gimnastica mondială:

Nadia a fost un moment unic în istoria gimnasticii. Cu ea se încheie epoca de vis a gimnasticii. Tot ce urmează sunt mici capodopere tehnice cărora le lipseşte însă farmecul inegalabil al fetei din Oneşti”.

Nadia Comăneci - NOTA 10 la bârnă (Montreal '76)

 

 

 

Nadia Comăneci este căsătorită cu Bart Conner

 

 

În viața personală, Nadia Comăneci este căsătorită cu Bart Conner, în vârstă de 62 de ani. Cei doi s-au cunoscut la concursurile de gimnastică, ambii fiind campioni olimpici. Legatura dintre aceștia s-a creat după ce fosta gimnastă a ajuns in America, in decembrie 1989.

Bart Conner a câștigat două medalii de aur la Olimpiada din 1984, iar pe Twitter se descrie drept „Tatăl lui Dylan, soțul Nadiei și… aproape uitat, gimnast medaliat olimpic cu aur”.

Cei doi au împreună un băiat, Dylan Paul Conner, acum în vârstă de 14 ani. Adolescentul calcă pe urmele părinților, îndreptându-se către o carieră sportivă. Dylan este într-o echipă de fotbal pentru juniori şi a jucat pe post de portar la campionatul de fotbal pentru băieţii.

Citeşte mai multe despre:   Nadia Comaneci,   Jocurile Olimpice,   Montreal,   gimnastica