Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport INTERVIU EXCLUSIV // Bogdan Berende, triplu campion european la sportul cu atelaj canin: "Mi s-a părut ceva fascinant saltul de la joaca copilului cu sănii până la practicarea sportului la nivel de performanță"

INTERVIU EXCLUSIV // Bogdan Berende, triplu campion european la sportul cu atelaj canin: "Mi s-a părut ceva fascinant saltul de la joaca copilului cu sănii până la practicarea sportului la nivel de performanță"

Un articol de: George Forcoș - 13 Feb 2020, 16:49
Sport

Deși este mai puțin cunoscută în România, competiția de atelaje canine a devenit în ultimii ani tot mai răspândită, grație implicării unor oameni care au transformat o pasiune de o viață în performanță sportivă. Pe cât de complexă și dificilă, pe atât de spectaculoasă este pregătirea și practicarea acestui sport, desprins parcă din romanele de aventuri ale copilăriei.

Cei câțiva zeci de români care sunt în prezent implicați în competițiile de profil aduc an de an atmosfera polară a Antarcticii în inima României, atelajele gonind zeci de kilometri pe văile abrupte trase de câini ce aprțin celor mai pure rase de husky, malamut şi samoed, crescuți de oameni ce își dedică aproape total viaţa personală.

De departe, unul dintre reprezentanții de seamă al acestui sport este Bogdan Berende, de trei ori campion european și unul dintre cei mai dedicați practicanți ai curselor de atelaje canine din România. Alături de tatăl său, Damaschin, și de preotul romano-catolic Kiss Attila, (campion mondial la categoria sanie cu șase câini), Bogdan Berende a concurat ani la rând pentru clubul CS Sleddog Bistrița-Năsăud, obținând numeroase performanțe pe plan internațional.  Una dintre ultimele isprave a fost victoria uriașă obținută în toamna anului trecut la Campionatul European de atelaj canin din 2019, desfăşurat în Ungaria,competiție unde au fost prezenți 193 de concurenți din 17 țări. Bogdan Berende a participat cu două atelaje, a obținut aurul, devenind campion European de DriLand, fiind vorba de sport de atelaj canin pe uscat, cu roți, cartul fiind tras de șase câini.

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

Despre farmecul și începutul practicării acestui sport Bogdan Berende a vorbit în exclusivitate pentru B1.RO:

"Sportul a prins contur, în țară, încă din anii '90, dar foarte timid. În anii 2000 deja erau câțiva practicanți, iar de 5 ani a avut o ascensiune puternică datorită recunoașterii oficiale ca sport de către Ministerul Tineretului și Sportului, dar mai ales crescând și numărul practicanților lui.

În familia mea întotdeauna au existat câini de diferite rase. Încă de mic copil iarna legăm câte un câine la săniuța mea și mă trăgea prin curte. Era un lucru uimitor pentru mine, crescând am savurat "Colț Alb", după care mă uităm la filme cu sănii trase de câini. Tot timpul mi s-a părut ceva fascinant saltul de la joaca copilului cu sănii până la practicarea sportului la nivel de performanță. Am decis, în familie, să achiziționăm 2 Husky din linii specializate pe sport și așa a început această poveste frumoasă".

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

În ceea ce privește performanțele extraordinare pe care a reușit să le obțină, Bogdan Berende a precizat că acestea se datorează unui cumul de factori: potențial genetic, stare de sănătate, alimentație specială pentru efort, mediu de dezvoltare emoțională propice cu dezvoltarea unei relații speciale între musher și câini și foarte mult antrenament.

Fiind un sport atât de complex, acesta a subliniat pe lângă eforturile personale importanța echipei în pregatirea competițiilor:

"Echipa e esențială. Un echipaj de atelaj canin este o echipă complexă formată din oameni și câini. Oameni care pun foarte multă pasiune și dăruire și câini care sunt dotați genetic pentru acest sport și special antrenați doar așa se poate ajunge la performanță. Familia are un rol esențial. Toți membrii familiei mele sunt implicați în acest sport. Un rol important în parcursul meu sportiv l-a avut preotul Kiss Attila, performer în acest sport la randul lui".

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

Referitor la provocarea practicării acestui sport în România, Bogdan Berende a punctat dificultatea desfășurării antrenamentelor, având în vedere că în România vorbim despre o activitate sportivă relativ nouă: 

"În România este mai dificilă practicarea sportului decât în țări cu tradiție pentru că acolo există mii de km de pârtie special amenajată pentru antrenament și competiții, la noi nu există așa ceva. Suntem mereu în căutarea unei soluții acceptabile pentru a reuși să ne antrenăm la nivel de performanță.

Pentru a deveni mai popular prima pârghie ar fi să fie stimulată organizarea cât mai multor competiții interne cu sprijinul autorităților locale, naționale și extrem de important cu sprijinul mediului economic fără de care devine extrem de anevoioasă organizarea unei competiții".

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

În acest sens, acesta a ținut să sublinieze susținerea pe care i-a oferit-o autoritățile locale, mai exact: Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Prefectura Bistrița-Năsăud și Primăria Bistrița și nu în ultimul rând sponsorii săi, fără de care nu ar fi putut face deplasările la toate competițiile internaționale, campionatele europene și mondiale.

Cu siguranță, unul dintre cele mai dificile aspecte în practicarea sportului cu atelaj canin este creşterea şi pregătirea câinilor implicați în competiții. În acest sens, Bogdan Berende a subliniat importanța muncii asidue pentru ca animalele să ajungă să asculte de comenzile din timpul unor curse atât de aspre:

"Solicitările pentru câinii de muncă sunt extreme drept pentru care nu se poate aștepta perfomanță fără să fie sănătoși, fără să le fie asigurată o alimentație specială pentru efort și antrenamentele continue. Ca toți factorii să fie puși în concordanță discutăm de eforturi de timp și financiare foarte importante".

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

Un campion adună de-a lungul carierei sportive multe momente epice din timpul competițiilor. Bogdan Berende a precizat că cea mai dificilă victorie de până acum a fost cea obținută  la Campionatul European pe uscat din Ungaria (2019):

"Toate cursele au gradul lor de dificultate. Până acum cea mai grea cursă mi s-a părut cea de la Campionatul European pe Uscat din Ungaria (2019) unde am reușit să câștig categoria de 6 câini, devenind a treia oară consecutiv campion european. Primul campionat european a fost câștigat în Italia (2017) la categoria 2 câini. Următorul fiind câștigat în Cehia (2018) la categoria 4 câini și tot în 2018, dar în Slovacia vicecampion mondial la categoria 4 câini. Mi s-a părut cea mai grea cursa din cauza condițiilor meteo (ploaie, noroi, ceață) și, partea interesantă fiind, în a doua și a treia zi am alergat, la 6 câini, fără frână pe cart și acolo s-a confirmat pentru a nu știu câtă oară cât de importantă e legătură dintre musher (conducătorul atelajului) și câinii lui. A fost cu atât mai dificilă cursa întrucât alergam și la 4 câini imediat după ce mă întorceam de la 6, fără să beneficiez de timp de odihnă".

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

Tocmai pentru că organizarea cât mai multor competiții interne este esențială pentru crearea unei tradiții sportive în România, Bogdan Berende este implicat în prezent, alături de clubul din care face parte de organizarea concursului "Drumul Romanilor 4.0", ce urmează să se desfășoare în intervalul 15-16 februarie, în Bistrița Năsăud.

La celălalt sfârșit de săptămână, 20-23 februarie, urmează pentru Bogdan Berende o nouă aventură, Campionatul European pe sanie în Italia. La această competiție Bogdan Berende va reprezenta România cu un echipaj format din 4 câini.

sursa foto: Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

 

Citeşte mai multe despre:   Bogdan Berende
 
Loading...