Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Momente memorabile ale românilor la Olimpiade: Vezi care sunt cele mai impresionante realizări ale atleților noștri

Momente memorabile ale românilor la Olimpiade: Vezi care sunt cele mai impresionante realizări ale atleților noștri

Un articol de: - 27 Iul 2012, 18:45
Momente memorabile ale românilor la Olimpiade: Vezi care sunt cele mai impresionante realizări ale atleților noștri Sport

Reprezentanții României au primit 291 de medalii la cele 19 ediții ale Jocurilor Olimpice la care au participat, dintre care 86 de aur, 89 de argint și 116 de bronz. Astfel, țara noastră se află în primele 20 de națiuni ale lumii ca număr de medialii olimpice și pe locul doi în topul țărilor care nu au organizat niciodată aceastăcompetiție, după Ungaria.

Nu este o surpriză că cele mai multe dintre medialii au fost luate la gimnastică. În total, aici România a luat 69 de medialii, relatează EVZ. Cel mai apreciat moment românesc din istoria participărilor la Jocurile Olimpice a fost şi rămâne celebrul 10 al Nadiei Comăneci de la ediţia din 1976, de la Montreal, care a fost și prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

Prima medialie de aur pentru România a fost obținută de Iosif Sârbu, la concursul de tir la ediția din 1952 de la Helsinki. Fost participant în Al Doilea Război Mondial, Sârbu a reuşit perfecţiunea, punctajul maxim (400), în proba de armă liberă, calibru redus, 40 de focuri, poziţia culcat.

Un alt moment memorabil îl reprezintă cursa lui Ivan Patzaichin la proba de canoe a ediției 1968, din orașul Mexico. Regulamentul prevedea oprirea cursei doar dacă interveneau evenimente deosebite pe primii 25 de metri ai cursei. Lui Patzaichin i s-a rupt pagaia, le-a arătat-o arbitrilor, dar aceştia nu au văzut gestul românului, care, între timp, purtat de apă, a trecut bariera celor 25 de metri. Ivan a terminat cursa ultimul bătând apa cu acel ciot. Oficialii l-au descalificat pentru abandon, dar, după contestaţiile depuse de delegaţia României i s-a permis să participe în recalificări. În cele trei curse care au urmat (recalificări, semifinale şi finală), Patzaichin şi-a spulberat adversarii şi a luat aurul olimpic.

În plus, canotorul are și un palmares colosal: a obținut patru medalii de aur și trei de argint la la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, și 22 de medalii la Campionatele Mondiale şi Europene.

Primul reprezentant al României la o ediție a JO a fost Gheorghe Alexandru Plagino, la a doua ediție a jocurilor moderne, Paris, 1900. Acesta a fost înscris la concursul de tir, obținând locul 13 din 51. Sportivul este descendent al fanariotului Aicachi Plagino.

Un moment amuzant în istoria participărilor României la Olimpiade îl reprezintă performanța echipei de rugby din 1924, la Paris. Aceasta a primit medialia de bronz, însă în același timp a fost și ultima clasată. La acea ediție, au participat doar trei echipe de rugby: SUA, Franța și România. Scorurile cu adversarele noastre au fost: SUA-România 37-0 și Franța-România 61-3, toate cele trei puncte fiind realizate de Teodor Florian.

Deși Londra a mai organizat de două ori Jocurile Olimpice (fiind primul oraș care să fie gazdă de trei ori a Olimpiadelor), aceasta este prima ediție la care participă și România. Totuși, un clujean a primit o medalie de argint și la ediția din 1908 de la Londra. Argintul lui Ştefan Somodi, originar din Cluj, este trecut în palmaresul Ungariei, deoarece atunci Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar.

Citeşte mai multe despre:   romani,   Jocuri Olimpice,   Nadia Comaneci,   rugby,   Olimpiada,   Londra,   Paris,   aur