Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport O nouă expediție pentru alpinistul Alex Găvan. Speră să escaladeze al doilea cel mai mare vârf din lume, fără oxigen suplimentar / „Am pornit într-o mare călătorie a sufletului”

O nouă expediție pentru alpinistul Alex Găvan. Speră să escaladeze al doilea cel mai mare vârf din lume, fără oxigen suplimentar / „Am pornit într-o mare călătorie a sufletului”

Un articol de: Andrei Ștefan - 25 Dec 2020, 16:26
O nouă expediție pentru alpinistul Alex Găvan. Speră să escaladeze al doilea cel mai mare vârf din lume, fără oxigen suplimentar / „Am pornit într-o mare călătorie a sufletului” sursa foto: Alex Găvan Sport

Unul dintre cei mai apreciaţi alpinişti din Europa, Alex Găvan, s-a aventurat într-o nouă expediție, sperând să fie primul român care escaladează, în sezonul de iarnă, fără oxigen suplimentar, vârful K2 din Himalaya, al doilea ca înălţime din lume după Everest.

 

Alpinistul Alex Găvan vrea să escaladeze K2, al doilea cel mai mare vârf din lumeAlpinistul român va face echipă cu alpinista italiană Tamara Lunger.

„De puţină vreme am pornit într-o mare călătorie a sufletului, împreună cu buna mea prietenă de şapte ani de zile, Tamara Lunger. Ascensiunea vârfului K2, de 8.611 metri, singurul dintre cei paisprezece optmiari care nu a fost urcat niciodată în sezonul calendaristic de iarnă (nu că la mare altitudine nu ar fi iarnă tot timpul).

După ce am ajuns în Skardu, un oraş din Baltistan înconjurat din toate părţile de munţi fabuloşi, pe 24 decembrie am plecat spre satul Askole, locul în care drumul de maşină se opreşte şi de unde în prima zi de Crăciun ne începem drumul pe jos de peste 110 km până în tabăra de bază, la 5000 de metri altitudine.

Unde se termină Alpii, de-abia începe K2. Dacă totul merge conform planului, vom ajunge pe vârful K2 undeva la jumătatea lunii februarie”, a declarat Alex Găvan.

În sezonul de iarnă, temperaturile pe masivul K2 scad până la –50 grade Celsius. Până în iulie 2018, fuseseră înregistrate 367 ascensiuni încununate cu succes ale vârfului K2 şi 86 de decese.

Până acum, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri în Himalaya, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine: Cho Oyu, 8.201 m, 2006, a doua ascensiune românească; Gasherbrum 1, 8.080 m, 2007, prima ascensiune românească; Makalu, 8.463 m, 2008, prima ascensiune românească; Manaslu, 8.153 m, 2011, a doua ascensiune românească; Shisha Pangma, 8.027 m, 2013, prima ascensiune românească; Broad Peak, 8.047 m, 2014, a doua ascensiune românească; Gasherbrum 2, 8.035 m, 2019, a treia ascensiune românească.

De asemenea, acesta a ajuns în vara lui 2019 la jumătatea proiectului său foarte ambiţios, de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Doar 17 alpinişti din lume au reuşit această performanţă până în prezent.
 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

Alex Găvan luptă pentru salvarea aspretelui, cel mai rar pește din România și din lume, vechi de 65 de milioane de ani

 

Aspretele, o specie de pește veche de 65 de milioane de ani, care trăiește în valea Vâlsanului, din Munţii Făgăraş se află în pragul extincției. Pentru salvarea sa se luptă alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan,

Situația speciei, considerată o fosilă vie, a revenit de curând în atenția publicului după ce acesta a publicat primele imagini cu acest pește realizate în mediul său natural.

„Noi nu l-am redescoperit. Mai potrivit ar fi să spunem că noi l-am reconfirmat. Lucrul acesta s-a întâmplat după mulți ani de incertitudine. Noi am găsit 12 exemplare care înseamnă extrem de mult, dacă ne uităm ce s-a întâmplat până acum la istoria acestei specii. Să găsești 12 exemplare într-o singură stație de cercetare, într-un singur loc este foarte, foarte mult. Cifrele oficiale de la Ministerul Mediului spun că ar mai fi undeva între 10 și 15 exemplare rămase. Asta îl face cu acte în regulă cel mai rar pește din România și în același timp cel mai rar pește din lume”, a precizat Alex Găvan pentru B1.ro.

„Estimările pe care le avem indică faptul că în râu, pe o porțiune foarte limitată de doar câțiva kilometri, ar mai fi maximum 400 de exemplare. Este vorba despre o estimare. Cifrele spun că noi am găsit 12 exemplare. Când l-am descoperit, nu căutam special asprete. Colegii mei făceau altceva acolo, studiau cum fragmentarea râului distruge habitatul speciilor, în general, nu doar pe cel al aspretelui. Aspretele dacă a supraviețuit 65 de milioane de ani, de pe vremea ultimilor dinozauri, în ultimii 60 de ani noi am avut grijă să îl ducem în pragul extincției”, a punctat Alex Găvan.

Citeşte mai multe despre:   Alex Gavan,   alpinist,   Everest