Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Ovidiu Ioaniţoaia pune marea întrebare, înaintea alegerilor de la FRF: "Ştiau şefii SRI că Gică Popescu va fi arestat şi condamnat?"

Ovidiu Ioaniţoaia pune marea întrebare, înaintea alegerilor de la FRF: "Ştiau şefii SRI că Gică Popescu va fi arestat şi condamnat?"

Un articol de: - 08 Mar 2018, 18:12
Ovidiu Ioaniţoaia pune marea întrebare, înaintea alegerilor de la FRF: "Ştiau şefii SRI că Gică Popescu va fi arestat şi condamnat?" Sport

În plină campanie electorală pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal (FRF), jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia pune o întrebare extrem de incomodă privind modul în care s-au desfăşurat precedentele alegeri, de acum patru ani. 

Ioaniţoaia pleacă de la o dezvăluire a lui Dan Andronic, care a povestit cum a asistat în ajunul alegerilor FRF din martie 2014 la un dialog între George Maior, la acel moment directorul Serviciului Român de Informații (SRI), și prim-adjunctul său, generalul Florian Coldea.

"Discuția a avut loc în biroul lui Maior. La rându-i, într-o scurtă convorbire telefonică, Andronic mi-a mărturisit că nu-și amintește exact când s-a petrecut dialogul, dar apreciază că s-a purtat cu 10-12 zile, poate chiar cu 14, înaintea scrutinului federal din 5 martie 2014, adjudecat de Răzvan Burleanu. Oricum, Andronic a respins varianta că Maior și Coldea ar fi conversat pe tema invocată chiar în seara premergătoare alegerilor.(...)
Concret, dialogul s-a învârtit în jurul numelui viitorului președinte federal. După ce Andronic însuși (...) a aruncat nada că 'o să câștige un puști, Burleanu', oficialii SRI au început să se contrazică. Coldea a gândit cu voce tare, 'Mai multe șanse are Chivorchian', previziune ce l-a enervat însă pe Maior. Roșu la față, conform lui Andronic, șeful cel mare (George Maior, n.r.) a ridicat tonul și i-a atras atenția lui Coldea ca el și colegii din zona operativă să nu se bage în fotbal! Apoi a decis: 'Bineînțeles că o să câștige Burleanu!'. Care a și a câștigat după ce Chivorchian i-a cedat cota lui de voturi", scrie reputatul jurnalist, pe blogul gsp.

Ovidiu Ioaniţoaia notează că, la acel moment - cu aproximativ două săptămâni înaintea scrutinului, principalul favorit pentru şefia FRF era Gheorghe Popescu, şi nicidecum Burleanu sau Chivorchian. Jurnalistul aminteşte şi faptul că fostul mare fotbalist a fost condamnat definitiv pe 4 martie, în ajunul votului, în Dosarul Transferurilor și nevoit să se predea în cursul aceleiași seri, "ceea ce nu explică însă de ce, cu 10, 12 sau 14 zile mai devreme, nici Maior și nici Coldea nu s-au referit la el ca la un candidat cu oarecare șanse, fie ele cât de mici, mărunte!".

"Deoarece, foarte straniu, nici măcar nu l-au pomenit la și alții pe Popescu, s-ar cuveni să ne închipuim că șefii SRI se așteptau, ori chiar știau, că Gică va fi condamnat și arestat în cel mai scurt timp?! Exact asta e întrebarea la care, mai repede ori mai târziu, ar trebui răspuns. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", spune Ovidiu Ioaniţoaia.

Răzvan Burleanu a câştigat, pe 5 martie 2014, alegerile FRF, în al doilea tur, şi l-a înlocuit în funcție pe Mircea Sandu, cel care a condus acest for timp de 24 de ani. În vârstă de 29 de ani la acel moment, Burleanu a devenit cel mai tânăr președinte al FRF.