Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Povestea incredibilă a luptătorul Ion Panait calificat la Rio deși lucrează pe șantier: "Când mergeam la competiţii în ţară, dormeam în case de copii şi cam răbdam de foame"

Povestea incredibilă a luptătorul Ion Panait calificat la Rio deși lucrează pe șantier: "Când mergeam la competiţii în ţară, dormeam în case de copii şi cam răbdam de foame"

Un articol de: - 10 Aug 2016, 15:14
Povestea incredibilă a luptătorul Ion Panait calificat la Rio deși lucrează pe șantier: "Când mergeam la competiţii în ţară, dormeam în case de copii şi cam răbdam de foame" Foto: Prosport Sport

Pentru unii sportivi obiectivul la Jocurile Olimpice este să obțină titlul olimpic sau măcar o clasare pe podium, pentru luptătorul român Ion Panait participarea la competiție este deja o performanță importantă. Acesta a reușit calificarea la Olimpiadă în ciuda faptului că în fiecare zi pe lângă antrenamente trebuie să meargă pe șantier, acesta lucrând în construcții în Germania.

Povestea lui Ion Panait nu este despre sport, ci despre viaţă, iar începutul ei este desprins din realitatea dură a unei ţări care devine tot mai neînsemnată din punct de vedere sportiv. Ionuţ a copilărit într-un centru de plasament, dar povesteşte că lucrurile nu s-au schimbat pentru el nici atunci când s-a apucat de sport, ba dimpotrivă: "Când mergeam la competiţii în ţară, dormeam în case de copii şi cam răbdam de foame", a dezvăluit luptătorul pentru Libertatea, scrie Prosport.

"În 1990 am ajuns la căminul 9 mai din Buşteni. După vreo doi ani, am văzut că în clasa de la şcoală erau vreo 20 de copii care făceau lupte. Eram zdravăn, cum suntem noi, cei de la ţară! Antrenorul m-a văzut şi pe mine şi m-a chemat la sală. Mi-a dat unul mare pe mână, dar l-am pus jos imediat! M-am dus şi mâine, şi poimâine, de am rămas numai eu din 20! Oricum, a trebuit să o iau de la zero, habar n-aveam de sportul ăsta" a mai povestit Ion Panait.

Sportivul din Mizil a luptat şi la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, acolo unde s-a clasat pe locul 13, dar aventurile sale în marile arene ale lumii nu i-au asigurat şi recompense financiare pe măsură. Având un salariu de doar 1.200 de lei pe lună la clubul Dinamo , Ion a decis în urmă cu 10 ani că e timpul să-şi facă un viitor în Germania, acolo unde s-a angajat în construcţii. Dar românul nu a renunţat la sportul de performanţă şi a reuşit imposibilul: să îmbine munca de 8 ore pe şantier cu antrenamentele şi cu meciurile oficiale disputate sub culorile clubului SV Germania Weingarten.

"Să lucrezi 8 ore pe şantier şi să mai mergi la turnee afară şi în Bundesliga, să câştigi meciuri... Lumea îmi spune că e ceva fenomenal" a spus luptătorul despre noua etapă din viața sa.

Luptător, în vârstă de 35 de ani, a obţinut biletul pentru Rio fără probleme, după ce a acces în finala turneului pre-olimpic de la Ulan Bator, trecând de Eirik Gundersen (Norvegia), în optimi, Knut Zakarias Tallroth (Suedia), în sferturi, şi Edgaras Venckaitis (Lituania), în semifinale.

Acum speră că povestea sa incredibilă să se concretizeze într-o medalie olimpică. "Mă avantajează noul regulament, pentru că acum e pemisă lupta de sus mai mult de un minut şi jumătate… Iar eu am condiţie fizică, tată, de la munca mea zilnică, nu aşa" glumește Ion Panait.

Citeşte mai multe despre:   Jocurile Olimpice,   sport,   lupte,   santier