Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Rusia ar putea fi exclusă și de la următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice din cauza scandalurile de doping general

Rusia ar putea fi exclusă și de la următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice din cauza scandalurile de doping general

Un articol de: Sebastian Pricop - 23 Oct 2019, 15:42
Foto: Hepta Sport

Directorul Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), Iuri Ganus, a avertizat că cel mai probabil Rusia nu va fi primită nici la Jocurile Olimpice de vară din 2020 și nici la cele de iarnă din 2022. 

"Echipa olimpică a Federaţiei Ruse va fi privată de o participare deplină şi completă la JO de la Tokyo şi cred că va fi, de asemenea, cazul şi în China (la JO de iarnă din 2022). Sportivii nu vor participa sub drapelul lor şi pe deplin la Tokyo. Este ceea ce cred eu", a afirmat Ganus.

Săptămâna trecută, conducătorul RUSADA a acuzat faptul că datele electronice provenind de la fostul laborator rus şi predate Agenţiei Mondiale Antidoping au fost "manipulate" şi a asigurat că ţara sa a fost victima unui "complot".

Rusia a fost deja exclusă de la mai multe competiții, printre care și de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, din cauza scandalurilor de dopaj instituționalizat. Cu toate acestea, unii din sportivi au avut dreptul să participe pe bază de "invitații" dar nu sub steagul rus.

La sfârşitul lunii septembrie, AMA/WADA a convocat Rusia pentru a explica "neconcordanţele" constatate în datele electronice ale controalelor fostului laborator de la Moscova, care sugerau o manipulare, în special prin ştergerea controalelor pozitive.

"Au fost mii de modificări, este foarte grav. Am fost trădaţi, este un fel de conspiraţie", a declarat la momentul respectiv Ganus pentru agenţia Interfax, subliniind că schimbările ar fi putut fi făcute pentru a-i proteja pe foştii sportivi care ocupă în prezent "posturi de conducere" în Rusia.
                
Transmiterea acestor date de către Rusia, la începutul anului 2018, a permis iniţial o ieşire parţială din criza provocată de imensul scandal legat de existenţa unui sistem instituţionalizat de dopaj care a afectat Rusia între 2011 şi 2015.

Dacă ministrul rus al Sportului, Pavel Kolobkov, a trimis răspunsurile sale către AMA/WADA pe 8 octombrie, pentru Iuri Ganus amploarea manipulărilor face ca aceste explicaţii să fie probabil insuficiente. El recunoaşte, pe de altă parte, că guvernul rus nu i-a transmis raportul respectiv.

Agenţia Mondială Antidoping poate interzice unei ţări să participe la Jocurile Olimpice, dar aceste sancţiuni vor fi, în final, examinate şi confirmate sau nu de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt prevăzute între 24 iulie şi 9 august 2020, în timp ce viitoarea şedinţă a Comitetului Executiv al AMA/WADA va avea loc la începutul lunii noiembrie, în Polonia.

Citeşte mai multe despre:   Jocurile Olimpice,   Rusia
 
Loading...