Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Sport Ministrul Sporturilor: ”Putem să ne gândim la 15 mai ca un reper de repornire a activităţilor sportive” / Alte țări deja reiau competițiile

Ministrul Sporturilor: ”Putem să ne gândim la 15 mai ca un reper de repornire a activităţilor sportive” / Alte țări deja reiau competițiile

Un articol de: Andrei Ștefan - 03 Mai 2020, 16:04
Ministrul Sporturilor: ”Putem să ne gândim la 15 mai ca un reper de repornire a activităţilor sportive” / Alte țări deja reiau competițiile Foto: Pixabay Sport

Anul 2020 se anunța unul plin de competiții sportive de interes maxim, precum Jocurile Olimpice de la Tokyo, Campionatul Mondial de Patinaj Artistic, EURO 2020 sau turneele de tenis, toate fiind anulate din pricina pandemiei de coronavirus.

Reluarea competițiilor sportive de performanță este pusă sub semnul întrebării, dar activitățile sportive individuale, sau cele ce nu necesită un număr mare de persoane, au fost deja permise în unele țări europene, pe fondul relaxării măsurilor de securitate.

În România, autoritățile abia vor aproba, parțial, propunerea Ligii Profesioniste de Fotbal.

 Putem să ne gândim la 15 mai ca un reper de repornire a activităţilor sportive, însă sistemul va fi unul de izolare, va debuta cu faza de pregătire, în niciun caz cu competiţii. O lună, jucătorii vor fi testaţi, apoi vor porni antrenamentele cu un număr redus de participanţi. Doar dacă condiţiile ne vor permite să trecem mai departe, vom face acest lucru! La sporturile de echipă e risc epidemiologic ridicat. Competiţia naţională de fotbal va fi reluată, suntem obligaţi să fim optimişti“, a declarat Ministrul Tineretului și Sporturilor, Ionuţ Stroe.

În acest sens, partidele se vor desfăşura fără spectatori, doar în prezența jurnaliştilori şi a organizatorilor, începând cu perioada 6 -16 iunie.

„Dacă până acum aveam 10.000 de spectatori la meciuri, probabil că de acum înainte cifra orientativă va fi la 100-120 de persoane“, a mai adăugat Stroe.

 

Reluarea competițiilor sportive în Europa

 

Unele țări, precum Italia, Spania şi Germania au stabilit reglementările reluării competițiilor sportive.

În Italia, spre exemplu, cluburile vor relua şedinţele de pregătire, cu respectarea normelor de distanţare socială, începând de luni, deoarece „Italia nu poate opri sportul până la rezolvarea definitivă a pandemiei”, a declarat preşedintele Federaţiei de Fotbal, Gabriele Gravina.

Şi Spania urmează să reia fotbalul, după cum a anunţat chiar premierul Pedro Sanchez:

„Noi deja am permis reluarea antrenamentelor individuale pentru cluburile sportive şi sperăm ca reluarea meciurilor oficiale să fie realizată cât mai curând, dar, din păcate, e clar că vom putea urmări jocurile de la televizor, nu din tribune“, a declarat acesta.

Germania va stabili data exactă a reluării competițiilor, la mijlocul săptămânii viitoare, deoarece Ministrul de Interne, Horst Seehofer, a dat undă verde pentru reînceperea meciurilor din Bundesliga, după 16 sau 23 mai.

Roxana Mărăcineanu, fosta înotătoare de origine română, în prezent Ministrul Sporturilor din Franţa, a declarat, sâmbătă, că sportul s-ar putea relua începând cu data de 11 mai, menționând că se vor respecta în continuare anumite reguli.

„Sportul se va relua în Franţa începând cu 11 mai, dar cu reguli de distanţare bine stabilite. Practica la club se va putea face, dar în grupuri de mai puţin de 10 persoane, în exterior, cu excepţia sporturilor colective şi de contact, notează cotidianul L'Equipe. Cu toate acestea, Edouard Philippe, premierul francez, a anunţat că sezonul 2019-2020 în sporturile profesioniste, mai ales cel de fotbal, nu va putea fi reluat.

„Marile manifestaţii sportive, toate evenimentele ce reunesc peste 5.000 de participanţi şi fac astfel obiectul unei declaraţii la prefectură şi trebuie astfel organizate cu mult timp înainte, nu se vor putea desfăşura înainte de luna septembrie", a declarat acesta.

 

Studiu danez: ”Jucătorii nu se pot infecta în timpul unui meci de fotbal”

 

Un studiu efectuat de Universitatea din Aarhus și Ministerul Sănătății arată că „în medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci”, iar un jucător trebuie să stea sub doi metri, timp de 15 minute, ca să contacteze virusul de la altcineva, lucru imposibil într-un meci de fotbal, afirmă virusologul danez Allan Randrup Thomsen, notează Videnskab.dk.

Cu toate acestea, studiul are limitele sale naturale, existând o diferență legată de cât de expus la infecție este fiecare jucător, în funcție de locul în care acesta joacă pe teren. Un portar intră cu greu în contact cu cu celălalt portar, este posibil ca un jucător ce evoluează ca extremă dreaptă să nu intre în contact cu un adversar din partea opusă. În schimb, un atacant se poate apropia foarte mult de un fundaș al echipei rivale, în timpul celor 90 de minute.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   COVID-19,   Franta,   Italia,   Spania