Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Australia: Urşii koala sunt în pericol de dispariţie din cauza stresului

Australia: Urşii koala sunt în pericol de dispariţie din cauza stresului

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Oct 2020, 14:42
Australia: Urşii koala sunt în pericol de dispariţie din cauza stresului foto:pixabay Știință

Conform unui studiu făcut de cercetătorii australieni, urşii koala sunt pe cale de dispariţie din cauza stresului rezultat în urma incendiilor, distrugerea habitatului natural prin extinderea zonelor de locuit.

Stresul acționează asupra sistemului imunitar al urşilor, iar o imunitate scăzută duce la diferite afecțiuni care în cazul usuleților se dovedesc mortale, precum infecția cu bacteria chlamidya, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii australieni au analizat datele strânse în 29 de ani, din trei zone unde există concentrații ale populației de koala, din New South Walesstatul estic al Australiei.

„Orice perturbare a habitatului animalelor activează răspunsul la stres fiziologic și, dacă respectivii factori de stres nu încetează, producția excesivă de glucocorticoizi poate lăsa animalul cu un sistem imunitar compromis și, prin urmare, este susceptibil de a contracta o boală”, au spus experții din Universitatea Western Sydney și cea din Queensland.

Stresul declanșează producerea unei clase de hormoni numiți glucocorticoizi, determinând îmbolnăvirea ursuleților și în multe cazuri, decesul, susţin cercetătorii.

Experții au făcut un apel către autorități pentru un mai bun control al incendiilor, și al definirii zonelor protejate.

„Acest lucru va determina în următorul deceniu, sperăm noi, o inversare a acestui model legat de expunerea la stres și traumă, iar numărul populației de koala va crește din nou”, mai afirmă cercetătorii.

Citeşte mai multe despre:   Australia,   ursi koala