Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Ce înseamnă transgender? Diferența dintre transgender și transsexual

Ce înseamnă transgender? Diferența dintre transgender și transsexual

Un articol de: Catinca Giosanu - 02 Dec 2020, 14:53
Ce înseamnă transgender? Diferența dintre transgender și transsexual Sursa Foto: Obiectiv SM Știință

Persoanele transgen au o identitate de gen sau expresie a genului care diferă de cea a sexului atribuit la naștere. În termeni medicali, o persoană transgen este o persoană care suferă de incongruență de gen. 

 

Persoanele transgen se tem de discriminare

 

Disforia de gen este suferința pe care o simte o persoană din cauza unei nepotriviri între identitatea de gen și sexul atribuit la naștere. Disforia de gen este diagnosticul dat de obicei unei persoane al cărei gen atribuit la naștere nu este același cu cel cu care persoana respectivă se identifică. 

Aceștia sunt transgenderii: persoane care simt că au alt sex decât cel cu care s-au născut. 

Întreg procesul de conștientizare, acceptare și asumare este unul sensibil, complex, dificil, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru familie, mai ales în cazul unui adolescent. 

”Un copil transgender este un copil cu două mâini, două picioare, un copil normal, dar e un om care la un moment dat, a realizat că felul în care arată nu corespunde cu felul în care se simte.”, a povestit Mirela Secan, mama unui copil transgender, într-un videoclip postat pe YouTube.

Din nefericire, mare parte dintre persoanele care se confruntă cu aceste probleme trăiesc adevărate drame. De cele mai multe ori, ele își ascund identitatea de teamă că vor fi discriminate de cei din jurul lor.

„Eu, la 14 ani, nu știam ce se întâmplă cu corpul meu și uneori aveam episoade când mă gândeam la suicid. Eu mă pun în locul acestor adolescenți care nu știu ce se întâmplă cu corpul lor și văd că societatea te obligă să fii ce ai între picioare. Ei nu se conformează și ajung la gesturi extreme”, mărturisește Antonella Lerca-Duda.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Chiar și părinții copiilor transgen au declarat că societatea din țara noastră nu este pregătită să accepte astfel de persoane.

 

Elon Page a anunțat că e transgender

 

De curând, Ellen Page, actrița cunoscută mai ales din filmul ”Juno” a anunțat că e transgender.

„Bună, prieteni! Voiam să vă spun că sunt trans, sunt un ”el”, iar numele meu este Elliot!”, le-a transmis el fanilor, pe Instagram.

Starul canadian povestit despre eliberarea pe care a simțit-o în momentul în care şi-a deschis sufletul și le-a spus apropiaților ei că s-a născut bărbat. 

„Mă simt foarte norocos să pot scrie asta. Să fiu aici. Că am ajuns în acest punct al vieții mele. Simt o recunoștință copleșitoare față de oamenii incredibili care m-au susținut de-a lungul acestui drum. Nici nu pot spune în cuvinte cât de remarcabil e să iubesc în sfârșit ceea ce reprezint, suficient de mult încât să urmez eu-l meu adevărat. Am fost inspirată dincolo de limite de atât de mulți oameni din comunitatea trans. Vă mulțumesc pentru curajul vostru, pentru generozitatea voastră și pentru că ați muncit fără încetare să aduceți ceva mai multă incluziune și compasiune în această lume! Voi oferi orice sprijin pot și mă voi strădui să contribui și eu la clădirea unei societăți mai iubitoare și mai egale”, a mai spus Elliot Page.

Ulterior, actorul a ținut să le transmită un mesaj celor care sunt discriminați.

„Pentru toți oamenii trans care sunt hărțuiți, care se detestă, care sunt abuzați și care se confruntă zilnic cu amenințarea violenței: vă văd, vă iubesc și voi face tot ce pot pentru a schimba lumea asta în bine!”, a adăugat el.

De-a lungul timpului, mai multe persoane publice au dezvăluit faptul că sunt transgender. Printre acestea se numără atât fotbalista canadiană Rebeca Quinn, cât și interpretul Oskar din Republica Moldova.

Citeşte mai multe despre:   persoane transgender,   transsexual,   Elon Page