Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință CORONAVIRUS | Narcisiştii şi psihopaţii, mai puţin dispuşi să poarte MĂȘTI în timpul pandemiei! Cum recunoşti devianţii (STUDIU)

CORONAVIRUS | Narcisiştii şi psihopaţii, mai puţin dispuşi să poarte MĂȘTI în timpul pandemiei! Cum recunoşti devianţii (STUDIU)

Un articol de: George Lupu - 29 Iul 2020, 15:22
CORONAVIRUS | Narcisiştii şi psihopaţii, mai puţin dispuşi să poarte MĂȘTI în timpul pandemiei! Cum recunoşti devianţii (STUDIU) Foto: Pixabay Știință

Cei care refuză să poarte mască în condiţiile în care pericolul pandemic e eminent ar putea face parte din categoria devianţilor psi. Un studiu efectuat în Polonia scoate la lumină trăsăturile acestor teribilişti care ne pun în pericol pe toţi. Îi recunoşti?

Două studii recente au analizat relaţia dintre trăsăturile de personalitate şi reacţiile la restricţiile instituite pentru a încetini răspândirea coronavirusului.

 

Narcisismul, psihopatia şi machiavelismul

 

După ce au fost observate peste o mie de persoane în Polonia, cercetătorii au descoperit că persoanele care posedă aşa-numitele trăsături din „Triada Întunecată” – narcisismul, psihopatia şi machiavelismul – sunt mai puţin dispuse să respecte restricţiile ori să ia măsuri preventive, scrie Newsweek.

În primul studiu, autorii au studiat 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 78 de ani, în a doua jumătate a lunii martie – reprezentând a treia şi a patra săptămână de restricţii impuse de guvernul de la Varşovia. Al doilea studiu a fost realizat în ultimele două săptămâni din aprilie pe 263 de persoane din Polonia cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.

Studiile s-au axat atât pe trăsăturile de personalitate ale subiecţilor, cât şi asupra modului în care aceştia percep pandemia.

 

Cei care văd doar jumătatea goală a paharului

 DIGI RCS-RDS vine cu o surpriză pentru toţi românii, iar asta ar fi o lovitură pentru Orange / Vodafone / Telekom

„Persoanele care au trăsăturile Triadei Întunecate par să fie preocupate de aspecte negative ale prevenţiei şi nu iau în considerare beneficiile acesteia”, au conchis cercetătorii.

Aceste persoane cred mai puţin în eficacitatea propriilor acţiuni, iar asta „explică parţial” reticenţa la a lua măsuri preventive precum spălatul frecvent al mâinilor şi limitarea deplasărilor inutile în afara casei.

Triada Întunecată este unul dintre termenii-vedetă ai psihologiei contemporane, carel se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice: machiavelismul, narcisismul subclinic şi psihopatia subclinică.

 

Manipulatori, aroganţi, impulsivi

Machiavelicii sunt indivizi cu tendinţa de a-i exploata pe cei din jur, manipulatori, reci din punct de vedere afectiv, pragmatici şi cinici. Narcisiştii sunt aroganţi, egoişti, au sentimente de superioritate, o stimă de sine exagerată (totuşi fragilă) şi cred că li se cuvine totul. În sfârşit, psihopatia circumscrie tendinţe impulsive, răceală afectivă, înclinaţia de a căuta situaţii riscante, de a se comporta în manieră anti-socială şi de a ignora remuşcările.