Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Date alarmante: Anul 2020, cel mai cald din istoria Europei / Vom avea zăpadă în această iarnă?

Date alarmante: Anul 2020, cel mai cald din istoria Europei / Vom avea zăpadă în această iarnă?

Un articol de: Andrei Vlad - 08 Ian 2021, 11:58
Date alarmante: Anul 2020, cel mai cald din istoria Europei / Vom avea zăpadă în această iarnă? Foto: Pixabay.com Știință

Încălzirea globală nu mai este de mult timp doar un mit, în ciuda teoriilor conspiraționiste care circulă în grupurile obscure. Cifrele oficiale înregistrate pentru anul 2020 o confirmă din plin. 

Anul trecut a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice în Europa. În 2020, temperatura medie a fost cu 0,4 grade Celsius mai ridicată decât în 2019, potrivit serviciului UE de monitorizare a climei, citat de EuroNews.

În Europa, datele sezoniere pentru iarna 2019/2020 și toamna lui 2020 au arătat faptul că aceste perioade au fost cele mai calde înregistrate vreodată. Mai mult, la nivel global, concentrațiile de CO2 în atmosferă au continuat să crească la nivel global. 

 

Vom avea zăpadă în iarna 2020-2021?

 

Iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii '90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând. Care sunt perspectivele pentru iarna anului 2020-2021? Roxana Bojariu, climatolog ANM, a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani", a declarat Roxana Bojariu pentru B1.ro

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   clima,   Roxana Bojariu,   recorduri,   incalzire globala