Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Fabulos! Uriașul halou al galaxiei Andromeda, fotografiat în premieră de pe Pământ (FOTO)

Fabulos! Uriașul halou al galaxiei Andromeda, fotografiat în premieră de pe Pământ (FOTO)

Un articol de: George Lupu - 02 Sep 2020, 16:58
Fabulos! Uriașul halou al galaxiei Andromeda, fotografiat în premieră de pe Pământ (FOTO) Știință

​Celebrul telescop Hubble a ”cartografiat” uriașul halou de gaz din jurul Andromedei, cea mai apropiată galaxie importantă care se află la 2,5 milioane ani-lumină de Terra, tranmite Science Daily.

Cercetătorii au fost surprinși să afle că acest halo fragil de plasmă difuză, aproape invizibil, se întinde 1,3 milioane de ani-lumină depărtare față de galaxie, ajungând la 2 milioane de ani-lumină în unele direcții.  Asta înseamnă că halo-ul Andromedei se ”ciocnește” în unele zone cu cel al galaxiei noastre, spun cei de la NASA. Acesta este studiul cel mai complet de până acum despre un halo care înconjoară o galaxie.


Indicii despre trecutul dar și viitorul galaxiei


”Este extrem de important să înțelegem uriașele halo-uri de gaz ce înconjoară galaxiile. Aceste rezervoare de gaz conțin combustibil pentru formarea, în viitor, a unor stele în galaxie, dar și a erupțiilor de la evenimente cosmice precum supernovele. Ne oferă multe indicii despre trecutul galaxiei și despre viitorul ei și putem, în sfârșit, să studiem în detaliu cel mai apropiat vecin galactic”, spune Samantha Berek de la Yale University, New Haven, Connecticut.În urma datelor cercetate a mai reieşit că halo-ul are o structură stratificată, cu două ”mantale” diferite de gaz. Stratul interior e unul mai complex și mai dinamic și se întinde pe o distanță de aproximativ jumătate de milion de ani lumină, în timp ce stratul exterior este mai omogen și mult mai fierbinte.

”Diferența este probabil rezultată din impactul activității supernovelor asupra discului galaxiei, ceea ce a afectat direct halo-ul interior”, explică Nicolas Lehner de la University of Notre Dame, Indiana.

Halo-ul galaxiei Andromeda a mai fost analizat în 2015 de echipa lui Lehner și s-a aflat atunci că este masiv și extrem de întins. Acum 5 ani însă nu s-a putut determina cât de complex este acest halo, dar acum avem informații noi în această privinţă.

 

43 de quasari studiați

Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât halo-ul galaxiei noastre, este greu de analizat fiindcă suntem în interiorul ei, astfel că analizarea halo-ului altor galaxii ne poate spune multe și despre halo-ul gazos din jurul Căii Lactee. Dar cum este destul de greu să observi o sferă difuză de gaz circumgalactic și plasmă chiar și cu aparate foarte performante, echipa de astrofizicieni s-a ajutat de quasari foarte îndepărtați.

Dacă la analiza din 2015 primele concluzii au fost trase pornind de la analizarea a 6 quasari, acum au fost studiați 43.

Quasarul este un obiect cosmic, cu strălucire de zeci sau sute de ori mai puternică decât a celor mai mari galaxii, obiect care emite intens unde radio.

Andromeda este o galaxie spiralată care se află la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. Este ușor vizibilă cu ochiul liber, însă fără un telescop ea pare destul de mică, deoarece partea centrală este mai întunecată.

 Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

 

 

Citeşte mai multe despre:   NASA,   Andromeda,   Terra