Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Fenomen inexplicabil încă pentru lumea științei: A fost captată o undă gravitațională enormă, care n-ar fi trebuit să existe și care n-are egal printre cele observate până acum

Fenomen inexplicabil încă pentru lumea științei: A fost captată o undă gravitațională enormă, care n-ar fi trebuit să existe și care n-are egal printre cele observate până acum

Un articol de: Vladimir Ionescu - 02 Sep 2020, 19:37
Fenomen inexplicabil încă pentru lumea științei: A fost captată o undă gravitațională enormă, care n-ar fi trebuit să existe și care n-are egal printre cele observate până acum foto: Pixabay Știință

Oamenii de știință au captat o undă gravitațională enormă, care n-ar fi trebuit să existe, scrie El Pais, care notează că doi detectori din Europa și SUA au descoperit coliziunea a două găuri negre de o putere ce nu a mai fost observată niciodată, dar nu înțeleg cum a fost posibil acest lucru.
 

A fost captată o undă gravitațională enormă, care n-ar fi trebuit să existe și care n-are egal printre cele observate până acum


 

Doi detectori despărțiți de mii de kilometri au captat același semnal, care corespunde celei mai puternice surse de unde gravitaționale ce a fost observată vreodată. După cum a prezis Albert Einstein (n. 1879 - d. 1955) în urmă cu mai bine de un secol, cele mai violente fenomene din cosmos produc aceste fluctuații în spațiu-timp – materialul din care este format universul – care se deplasează cu viteza luminii în toate direcțiile, de parcă ar fi valurile create de o piatră aruncată într-un iaz. Odată ajunse pe Terra după ce au parcurs vaste distanțe cosmologice, aceste unde sunt atât de slabe încât Einstein era sceptic în ceea ce privește posibilitatea ca ele să fie captate.

Semnalul a fost captat în 21 mai 2019 și abia a durat o zecime de secundă. După mai bine de un an de studiu, modelul pe care această vibrație specifică l-a produs în fasciculele de lumină laser ale detectoarelor LIGO, în SUA, și Virgo, în Italia, a permis reconstituirea producerii fenomenului.
 

Fenomen inexplicabil încă pentru lumea științei


 

Unda provine din fuziunea a două găuri negre și ar fi cea mai mare dintre cele captate până la această oră, potrivit explicațiilor oferite de cei aproape 2.000 de oameni de știință din 19 țări care lucrează cu datele ambelor detectoare. Șocul s-a produs acum circa 7.000 de milioane de ani – înainte de formarea sistemului solar și a Terrei – când o gaură neagră cu o masă de 85 de ori mai mare decât cea pe care o are Soarele nostru s-a izbit de o alta, echivalentă cu 66 de stele solare.

Interesant este că, având la dispoziție legile relativității generale, dar și ceea ce se cunoaște din fizică despre stele, acest fenomen este imposibil de explicat – fie teoria evoluției stelare trebuie modificată, fie găurile negre implicate au o origine necunoscută.

În orice caz, este vorba despre cea mai importantă descoperire din domeniu de la momentul 2016, când erau detectate în premieră unde gravitaționale generate de contopirea a două găuri negre.

Găurile negre sunt atât de dense, încât forța lor de gravitație atrage orice lucru care intră în marja lor, inclusiv lumina – de aceea sunt invizibile. După coliziune, cei doi monștri s-au devorat unul pe celălalt și au format o gaură neagră cu masa a 142 de sori. Restul masei s-a transformat în energie, care a fost aruncată în toate direcțiile, precum unda de șoc a unei bombe care a călătorit cu viteza luminii, îndoind spațiul și timpul în calea sa.

Interferometrele laser ale LIGO și Virgo, care funcționează ca o plasă de pescuit kilometrică creată din fascicule de lumină capabile să detecteze vibraițiile în spațiu-timp de până la 10.000 de ori mai mici decât diametrul unui atom, au captat semnalul – unul deja foarte slab – la 7.000 de milioane de ani distanță.

Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Vor sta în case pentru 14 zile

Citeşte mai multe despre:   albert einstein