Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Mai aproape de Marte! Elon Musk a lansat un prototip revoluţionr de rachetă: Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului (VIDEO)

Mai aproape de Marte! Elon Musk a lansat un prototip revoluţionr de rachetă: Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului (VIDEO)

Un articol de: George Lupu - 05 Aug 2020, 13:42
Mai aproape de Marte! Elon Musk a lansat un prototip revoluţionr de rachetă: Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului (VIDEO) Știință

SpaceX a lansat luni un prototip al unui sistem de rachete revoluționar numit Starship (navă stelară), acesta aterizând cu succes după un zbor la o altitudine de 150 de metri, relatează space.com.

„Marte arată real”, a scris pe Twitter la scurt timp fondatorul și CEO-ul companiei, Elon Musk, care plănuieşt o expediţie de amploare pe Planeta Roşie.

Starship SN5, testată cu succes deasupra Texasului

Zborul a avut loc la locația de producție și testare din Boca Chica, regiune izolată din sud-estul statului Texas. În înregistrarea video a zborului prototipul poate fi văzut decolând cu un motor Raptor, deplasându-se de-a lungul locației de lansare și desfășurând un set de picioare pentru aterizare înainte de a ajunge în siguranță înapoi la sol.

Musk a scris ulterior pe Twitter că următorul set de picioare al rachetei „va fi cu 60% mai lung” și că o versiune mai avansată „va fi mult mai lată și înaltă”, asemănătoare cu cea a rachetei Falcon 9, „dar capabilă să aterizeze pe suprafețe neprelucrate și de auto-nivelare” - cu alte cuvinte optimizată să aterizeze pe lună sau Marte.

Costuri de zbor de 1000 ori mai mici

Întregul proiect ar putea revoluţiona zborurile spaţiale. Dacă Starship și propulsorul său de rachete Super Greu va putea fi complet reutilizabil, sistemul ar putea reduce costurile de a lansa „orice” în spațiu de aproape 1.000 de ori și va putea permite călătorii la viteze hipersonice în jurul Pământului, potrivit lui Elon Musk.

SpaceX trebuie să vadă mai întâi dacă designurile sale pentru sistemele cruciale ale Starship funcționează, compania făcând tot posibilul să construiască, testeze și lanseze prototipuri cât mai repede.

Ca şi alte prototipuri SpaceX, și acesta a fost lansat fără aripioarele și conul caracteristice unei rachete, motiv pentru care arată mai degrabă ca un siloz sau un rezervor de combustibil zburător.

 

Elon Musk, un vizionar excentric

Elon Musk, miliardarul care deține Tesla și Space X, avea planuri mărețe încă de pe vremea când era student. Musk a studiat fizica și economia la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite, apoi la Queen’s University în Ontario, Canada, vorbind încă de atunci de explorare spațială sau mașini electrice și aspectele care vor transforma lumea în viitorul apropiat.

De asemenea, Musk era convins că viața va deveni "multi-planetară", iar conștiința umanității va face un salt ce va schimba lumea. Încă din copilărie, acesta era fascinate de cărțile SF și spera că, într-o zi, va construi „nave spațiale pentru a extinde orizontul speciei umane", fapt împlinit cu Space X, proiect ce a avut la bază, spune el, cele 7 cărți SF "Fundația", scrise de Isaac Asimov.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Amintim, pe 30 mai 2020, proiectul privat Space X a trimis cu succes doi astronauți ai NASA pe orbită pentru prima data. Acum, privirea lui Musk este direcționată spre colonizarea planetei Marte.