Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință O specie de stridii din Pacific s-a adaptat la condițiile din Marea Neagră. Biologii spun că este benefică pentru ecosistem (VIDEO)

O specie de stridii din Pacific s-a adaptat la condițiile din Marea Neagră. Biologii spun că este benefică pentru ecosistem (VIDEO)

Un articol de: Beatris Ionita - 06 Mar 2021, 00:09
O specie de stridii din Pacific s-a adaptat la condițiile din Marea Neagră. Biologii spun că este benefică pentru ecosistem (VIDEO) Știință

O specie de stridii de Pacific a fost descoperită în Marea Neagră. Cercetătorii au fost intrigați de această adaptare surprinzătorae, deoarece se știa că aceste vietăți nu există în mod normal în apele mării noastre. 

Deși populațiile sunt mici, stridia de Pacific s-a acomodat și a început să se reproducă, spun specialiștii.

Biologul marin Elena Buhaciuc spune că prezența acestor vietăți este benefică pentru ecosistem. 

"Aduce un beneficiu din punctul nostru de vedere, atât economic, cât şi ecosistemic. Pentru că ea ocupă o nişă goală în prezent. Fiind o scoică filtratoare aduce un beneficiu curăţând apa. Şi, bineînţeles, odată ce ar avea populaţii viabile şi recoltabile ar putea aduce şi un beneficiu economic", a declarat specialista.

Este o specie utilizată în maricultură și este e posibil să o vedem și în restaurante", a explicat Răzvan Popescu Mirceni.

Potrivit biologilor marini, această stridie de Pacific ar fi ajuns în zona noastră prin acvacultură. 

"Stridia a fost folosită în acvacultură, în zona Mării Negre. Ea nu este originară de aici, este originară din Pacific. Nu au fost evidențiați până în prezent indivizi vii sau populații viabile, în niciuna din zonele unde au fost efectuate aceste serii de acvacultură. Iar în momentul în care am identificat această populație am fost surprinși, adică wow", a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin pentru Dobrogea TV.

 

Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Citeşte mai multe despre:   Marea Neagra,   stridia de pacific