Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Studiu: Pluto a avut un ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă

Studiu: Pluto a avut un ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă

Un articol de: Ramona Zaharia - 23 Iun 2020, 16:07
Studiu: Pluto a avut un ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă Știință

Planeta pitică Pluto orbitează soarele de la marginea sistemului nostru solar, iar temperatura suprafeței sale este negativă, însă un nou studiu sugerează că nu a fost întotdeauna așa. Mai precis, la începuturile sale ar fi fost un corp cosmic fierbinte, ce s-a format în mod rapid şi violent, iar oceanul pe care-l ascunde în subteran s-ar fi format tot în acea perioadă de început.

 

Pluto, ocean subteran încă de la formarea sa ca planetă

 

Cercetătorii au crezut mult timp că Pluto a început ca o sferă înghețată când s-a format în Centura Kuiper, o casă pentru obiecte reci și întunecate de la marginea sistemului nostru solar.

Unii oameni de știință cred, de asemenea, că există un ocean lichid sub coaja de gheață a lui Pluto care este estimată a avea 249 de mile grosime. Dar ei au crezut că s-a format mai târziu în istoria lui Pluto, deoarece elementele radioactive au fost încălzite în apropierea miezului stâncos al planetei pitice și s-au descompus. Această căldură ar fi putut fi suficientă pentru a topi gheața și a forma un ocean sub-suprafață.

Când nava spațială New Horizons a NASA a zburat pe lână Pluto și lunile sale în 2015, misiunea a furnizat imagini și date detaliate care au contestat presupunerile științifice.

„Cea mai interesantă parte a acestei cercetări este că putem folosi geologia pe care o observăm astăzi pe Pluto pentru a privi în timp și pentru a afla despre cum a fost Pluto la scurt timp după formarea sa”, a spus Carver Bierson, primul autor de studiu și doctorat recent. absolvent al Universității din California, Santa Cruz.

„Știința planetară este similară cu încercarea de a citi o poveste în care lipsesc majoritatea paginilor și unii au alte povești scrise deasupra lor. Acest lucru este întotdeauna interesant atunci când putem face împreună ceea ce se întâmpla în primele câteva pagini din istoria sistemului solar”, a adăugat ea.

Acum, folosind observații geologice ale suprafeței lui Pluto, noile cercetări sugerează că Pluton a început de fapt într-un scenariu de formare fierbinte. Cercetătorii au modelat și comparat scenariile de formare la cald sau la rece și au descoperit că suprafața de pe Pluto se potrivește cel mai bine la cald, scrie 7news.com.au.DIGI RCS-RDS vine cu o surpriză pentru toţi românii, iar asta ar fi o lovitură pentru Orange / Vodafone / Telekom

Defecțiuni extinse de pe suprafața lui Pluto dezvăluie expansiunea crustei glaciare a planetei pitice. Acest lucru a fost probabil cauzat de înghețarea lentă a unui ocean sub crustă.

În acel scenariu, oceanul lichid ar îngheța încet în timp, deși nu complet, și ar provoca defecțiuni extensive observate de Noile Orizonturi în crusta glaciară a lui Pluto.

„Dacă ar fi început să se răcească și gheața s-ar topi în interior, Pluto s-ar fi contractat și ar trebui să vedem caracteristici de compresie pe suprafața sa, în timp ce, dacă ar fi început fierbinte, ar fi trebuit să se extindă pe măsură ce oceanul a înghețat și ar trebui să vedem caracteristici de extensie pe suprafață”, a spus Bierson, care a mai precizat că „Vedem o mulțime de dovezi de expansiune, dar nu vedem nicio dovadă de compresiune, astfel încât observațiile sunt mai consistente cu Pluton începând cu un ocean lichid”.

Această înghețare lungă și lentă a oceanului sub-suprafață ar putea explica și amestecul de caracteristici de pe suprafața lui Pluto, deoarece expansiunea ar avea loc de-a lungul istoriei planetei pitice.

„Cele mai vechi caracteristici ale suprafeței de la Pluton sunt mai greu de înțeles, dar se pare că a existat atât o extindere antică, cât și una modernă a suprafeței”, a declarat Francis Nimmo, coautor al studiului și profesor de științe ale Pământului și planetare la Universitatea din California, Santa Cruz.

Citeşte mai multe despre:   planeta