Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Premiul Nobel 2020 pentru Chimie. Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, laureate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului"

Premiul Nobel 2020 pentru Chimie. Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, laureate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului"

Un articol de: Andrei Vlad - 07 Oct 2020, 13:58
Premiul Nobel 2020 pentru Chimie. Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna, laureate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului" Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna Știință

Emmanuelle Charpentier, din Franța și Jennifer A. Doudna, din Statele Unite ale Americii sunt laureatele Premiului Nobel 2020 pentru chimie. Distincția a fost oferită pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului". 

Cei doi oameni de știință au descoperit una dintre cele mai precise unelte în tehnologia genetică: foarfecele moleculare CRISPR/Cas9, cu ajutorul cărora experții în domeniu pot modifica ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor, cu mare precizie. 

 

Emmanuelle Charpentier: „Simțeam că nu este real"

 

Charpentier a primit vestea multă surprindere și încânare. 

„Aş putea spune că premiul a devenit repede după publicarea rezultatelor cercetării (n.r. - 2012). Când am fost sunată dimineaţă şi mi-a fost spus de mai multe ori (n.r. - că am câștigat), nu reuşeam să fac legătura. Simţeam că nu este real”, a declarat Charpentier.

Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna vor primi 10 milioane de coroane suedeze, adică 950.000 de euro, premiu care vi împărțit în mod egal de cei doi oameni de știință. 

111 premii Nobel au fost acordate pentru Chimie din 1901 până în 2019. Un singur om de știință a primit premiul de două ori, Frederick Sanger, în 1958 și 1980. Marie Curie a primit și ea două premii Nobel, unul pentru Chimie, altul pentru Fizică. 

Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Citeşte mai multe despre:   Emmanuelle Charpentier,   Premiul Nobel,   Jennifer A. Doudna,   chimie