Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință Primul „robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să-și ia pastilele (VIDEO)

Primul „robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să-și ia pastilele (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 30 Sep 2020, 21:09
Primul „robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să-și ia pastilele (VIDEO) foto:youtube Știință

Departamentul de Informatică și Robotică al Universității din Genova, în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Bedfordshire din Marea Britanie și câțiva experți în psihologie și sănătate publică de la Advinia HealthCare au efectuat primele teste cu oameni pentru a înțelege impactul pe care îl poate avea un robot dotat cu inteligență artificială care a fost creat pentru a îngriji bătrânii și pacienții.

„Robotul-badantă” se numește Pepper şi costă aproximativ 15.000 de euro.  Beneficiază de funcții de interacțiune cu bătrânii și este controlat de la distanță cu ajutorul unei tablete iPad.

Un astfel de robot a fost donat spitalului Santa Caterina Novella din localitatea italiană Galatina, provincia Lecce și este folosit de personalul medical pentru a monitoriza și a comunica de la distanță cu pacienții internați acolo, cu scopul de a-i expune cât mai puțin riscului infectării cu noul coronavirus.

„Pepper este un punct de pornire și reprezintă o aparatură de avangardă care demonstrează bunătatea multor cetățeni și asociații care au dorit să contribuie, în mod generos, la achiziția lui”, a declarat conducerea spitalului.

Momentan, robotul are implementată doar funcţia să vorbească şi să interacţioneze cu bătrânii, amintindu-le când să-şi ia pastilele şi punându-i în contact cu personalul medical sau cu familia, potrivit corriere.it.

Testele au durat două săptămâni şi au fost făcute pe 30 de bătrâni, iar robotul a interacţionat cu aceştia timp de 18 ore.

La finalul testelor, cercetătorii au observat o diminuare a sentimentului de singurătate la bătrânii care au interacţionat cu robotul, iar la ceilalţi au sesizat o creştere a acestui sentiment.

Primul “robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să ia pastilele (VIDEO)

Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Citeşte mai multe despre:   Robotul-badanta