Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință SARS CoV2 – un balaur cu ŞASE capete. Cum sunt răspândite TULPINILE COVID la nivel mondial şi care sunt variantele cele mai agresive (STUDIU)

SARS CoV2 – un balaur cu ŞASE capete. Cum sunt răspândite TULPINILE COVID la nivel mondial şi care sunt variantele cele mai agresive (STUDIU)

Un articol de: Ramona Zaharia - 10 Aug 2020, 17:22
SARS CoV2 – un balaur cu ŞASE capete. Cum sunt răspândite TULPINILE COVID la nivel mondial şi care sunt variantele cele mai agresive (STUDIU) Galerie foto (2) Știință

Cel mai vast studiu desfășurat până acum în ceea ce privește secvențierea SARS-CoV-2 scoate la lumină existenţa a şase tulpini care răspândesc pandemia de COVID-19 pe întreg globul, scrie Science Daily.

Cercetătorii de la Universitatea Bologna au extras aceste rezultate dintr-o analiză făcută pe 48.634 de genomuri de coronavirus, izolate de cercetătorii din laboratoarele din întreaga lume. Studiul a fost publicat recent în jurnalul „Frontiers in Microbiology”.

Oamenii de ştiinţă au creat astfel o hartă a modului în care s-a răspândit virusul și a mutațiilor suferite în timpul în care s-a extins pe toate continentele.

 

Cele şase tulpini ale coronavirusului

În prezent, există șase tulpini ale coronavirusului. Cea originală este tulpina L, care a apărut în Wuhan în decembrie 2019. Prima ei mutație, adică tulpina S, a apărut la începutul anului 2020, iar de atunci, de la jumătatea lui ianuarie, experții au descoperit că există tulpinile V și G.

La acest moment, cea mai răspândită este tulpina G, care a suferit mutații și s-a transformat în tulpinile GR și GH la finalul lunii februarie 2020.

„Tulpina G și tulpinile ei asociate, GR și GH, sunt de departe cele mai răspândite, pentru că ele reprezintă 74% dintre toate secvențierile genetice pe care le-am analizat. Aceste tulpini prezintă patru mutații, dintre care două sunt capabile să modifice secvența ARN-polimerazei și secvența proteinelor-spirală ale virusului. Probabil că această caracteristică facilitează răspândirea virusului”, a explicat Federico Giorgi, cercetător al Universității Bologna şi coordonator al studiului.


Sursa foto: GISAID 

 

Cum arată harta globală a SARS-CoV-2

Potrivit analizei efectuate pe regiuni, harta răspândirii coronavirusului, are următoarele repere:Horoscop Alina Bădic // Horoscopul CHINEZESC pentru luna Cocoșului

Tulpinile G și GR sunt cele mai răspândite în Europa și Italia.

Tulpina GH este aproape inexistentă în Italia, dar apare mai frecvent în Franța și în Germania.

În America de Nord, cea mai răspândită tulpină este GH, pe când în America de Sud mai frecventă este tulpina GR.

În Asia, unde a apărut inițial tulpina L, răspândirea tulpinilor G, GH și GR este în creștere.

La nivel global, tulpinile G, GH și GR sunt în creștere, într-un ritm constant.

Tulpina S se găsește în unele zone din SUA și Spania. Tulpinile L și V dispar gradual.

 

Rata de mutaţie nu influenţează viabilitatea vaccinului anti COVID-19 

Potrivit noului studiu, rata de mutație a coronavirusului rămâne una scăzută. SARS-COV-2 prezintă o variabilitate mică, aproximativ șapte mutații pe mostră, în comparaţie, virusul gripal având o rată de variabilitate dublă. Asta este o veste bună pentru cercetătorii care lucrează în prezent la obținerea unui vaccin viabil.

"Se presupune că SARS-CoV-2 este deja optimizat să afecteze organismul uman, iar asta explică rata joasă a mutaţiilor", a explicat coordonatorul studiului, Federico Giorgi.

Noul coronavirus foloseşte spiralele proteice (albastru închis) pentru a se infiltra în celulele gazdă pe care le foloseşte apoi pentru a-şi replica propriun ARN (galben)

Citeşte mai multe despre:   tulpinile coronavirusului