Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Știință STUDIU: Apple Watch și alte dispozitive pentru sport ar putea detecta primele simptome de COVID-19, înainte ca acestea să se manifeste

STUDIU: Apple Watch și alte dispozitive pentru sport ar putea detecta primele simptome de COVID-19, înainte ca acestea să se manifeste

Un articol de: Andrei Ștefan - 24 Iul 2020, 07:38
STUDIU: Apple Watch și alte dispozitive pentru sport ar putea detecta primele simptome de COVID-19, înainte ca acestea să se manifeste Știință

Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Stanford, brățările Fitbit, Apple Watch sau alte dispozitive purtabile utilizate la activitățile sportive ar putea identifica persoanele ce ar putea fi infectate cu COVID-19 înainte de apariţia simptomelor, scrie Reuters.

Mai exact, schimbarea ritmului cardiac şi respirator sau a altor date măsurate constant de aceste dispozitive ar putea indica stadii incipiente ale infecţiei cu noul coronavirus.

Un număr de 5.000 de persoane au fost alese pentru a participa la studiu, iar istoricul datelor de pe smartwatch-urile a 31 de utilizatori care au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 au fost analizate.

 

Dispozitivele purtabile pot detecta primele simptome de COVID-19

 

Pentru acești pacienți, toate datele au indicat o infecţie înainte de apariţia simptomelor, deoarece dispozitivele purtabile au detectat timpuriu semne de infecţie, înainte de apariţia acestora, în medie cu trei zile.

„Când te îmbolnăveşti, chiar înainte să ştii, corpul tău începe să se schimbe, ritmul cardiac creşte. Putem spune dacă cineva se îmbolnăveşte înainte de simptome. Acest lucru este ceva foarte important. Poţi spune oamenilor să stea acasă. Nu ieşi să infectezi alţi oameni”, a declarat Michael Snyder, profesor la Stanford University School of Medicine.

 

Fitbit, cercetări pentru depistarea timpurie a noului coronavirus

 DIGI RCS-RDS vine cu o surpriză pentru toţi românii, iar asta ar fi o lovitură pentru Orange / Vodafone / Telekom

Și brățara inteligentă Fitbit efectuează propriile cercetări legate de depistarea timpurie a COVID-19, analizând 100.000 de persoane, dintre care 12.000 diagnosticate cu virusul.

„Am văzut schimbările în ritmul cardiac şi al respiraţiei despre care am suspectat că ar avea loc”, a declarat coordonatorul ştiinţific al studiului Fitbit, Conor Heneghan.

Și Whoop, o bandă purtată pe încheietura mâinii, sau Oura, un inel purtat pe deget, sunt incluse în analiza atleţilor de performanţă. În acest sens, Liga Naţională de Baschet a achiziționat 2.000 de dispozitive care să fie purtate de jucători şi de stafful echipelor, pentru a le urmări constant ritmul cardiac şi temperatura.

 

Apple și Google, parteneriat în depistarea infectaților cu COVID-19

 

La începutul lunii aprilie, companiile gigant Apple și Google au dezvoltat un parteneriat inedit, pentru a se alătura luptei împotriva noului coronavirus.

Mai exact, aceștia au lansat o tehnologie pentru smartphone-uri, care va atenționa utilizatorii dacă au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19, astfel putându-se monitoriza aproximativ o treime din populația lumii.

Tehnologia inovatoare, cunoscută sub numele de „contact-tracing”, este gândită pentru răspândirea noului coronavirus, spunându-le utilizatorilor aplicației dacă este cazul sau nu să se izoleze, în cazul în care au intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19. Un utilizator care va fi ulterior infectat cu noul coronavirus va putea folosi aplicaţia pentru a notifica automat şi anonim contactele recente.  

Companiile vor lansa, de asemenea, cadre pentru aplicațiile de sănătate publică pentru gestionarea funcționalității. Peste 20 de ţări de pe cinci continente au solicitat accesul la această tehnologie, după inaugurarea versiunii iniţiale a sistemului, transmite Reuters.

Mai mult, în următoarele luni, ambele companii intenționează să adauge tehnologia direct în sistemele lor de operare, astfel încât acest software de urmărire a persoanelor infectate cu coronavirus să funcționeze fără a fi nevoie să descarce o aplicație. Utilizatorii trebuie doar să se înscrie, iar această abordare înseamnă că pot fi incluse mai multe personae în acest proiect.

IOS-ul Apple și Android-ul Google au aproximativ 3 miliarde de utilizatori, peste o treime din populația lumii, ceea ce ar putea duce la o testare rapidă.

Doar consimțământul persoanelor este necesar, iar datele despre locație nu sunt colectate. De asemenea, tehnologia nu va anunța utilizatorii cu care au intrat în contact sau unde s-a întâmplat acest lucru, iar întregul sistem poate fi închis atunci când este nevoie.

Citeşte mai multe despre:   Apple Watch,   Fitbit